Sarjahukuttajalle 14 ja puoli vuotta vankeutta

Oikeuden mukaan ainakin 15 hengenvaarallista tilannetta söivät uskottavuutta tuomitun kertomukselta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kontiolahtelaismiehen 14 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen niin sanotussa sarjahukutusjutussa.

Oikeuden mukaan miehen kiinteistöillä tai hänen seurassaan sattui yhteensä ainakin 15 hengenvaarallista tilannetta. Kahden uhrin kohdalla hengenvaaralliset tilanteet toistuivat, kunnes ilmeisesti kolmas kerta johti molempien kohdalla kuolemaan.

Mies hukutti oikeuden mukaan toisen tapetuista miehistä kesämökkinsä matalaan rantaveteen Polvijärvellä vuonna 2010. Toisessa tapauksessa mies kuoli nopeasti veneen kaatumisen jälkeen vuonna 2011. Myös tämä kuolema tapahtui Polvijärvellä miehen kesämökillä.

Pekka Tapani Seppänen, 51, tuomittiin muun muassa 2 taposta, 3 tapon yrityksestä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hän sai tuomion heitteillepanosta, pahoinpitelystä, parituksesta ja alkoholirikoksesta.

Seppänen itse kiisti rikokset.

– Poikkeuksellisen lukuisat hengenvaaralliset tilanteet vaikuttavat arvioon siitä, kuinka todennäköisinä erilaisia Seppäsen esittämiä vaihtoehtoisia tapahtumainkulkuja voidaan pitää, oikeus muotoilee ratkaisussaan.

"Todistajat pelkäsivät"

Veneen kaatuminen oli toistuva kaava miehen kesämökiltä tehdyillä venereissuilla. Tuomiot tapon yrityksistä seurasivat vuoden 2007 veneretkestä, jolloin mies kaatoi oikeuden mukaan veneen. Seppänen itse oli hyvä uimari ja veneen kyydissä olleet olivat häntä päihtyneempiä. Sen sijaan veneen kaatumista vuonna 2011 oikeus ei todennut tapon yrityksiksi.

Kiinniottotilanteessa mies ui perässä soutaneita poliiseja karkuun ja uhkasi kaataa poliisin veneen.

Oikeuden mukaan todistajat pelkäsivät tuomittua. Oikeus totesi, että mies muun muassa huumasi henkilöitä näiden tietämättä. Esimerkiksi rantaveteen hukkunut uhri oli todistajakertomuksen mukaan alkujaan tutustunut tuomittuun ravintolassa, mennyt tiedottomaan tilaan ja herännyt sitten tuomitun kotoa.

Yksi todistaja kertoi nähneensä, kuinka mies työnsi kotonaan tiedottoman naisen sukuelimeen lehmän lantaa. Todistajan mukaan se oli rangaistus siitä, että nainen oli oksentanut asuntoon. Tuomittu oli laittanut todistajan mukaan ensin tabletteja toimintakyvyttömän naisen veteen.

Todistajat luonnehtivat miestä kostonhimoiseksi ja pitkävihaiseksi.

Paritustuomio miehelle tuli, koska hän oli hankkinut naiselle asunnon seksikauppaa varten. Nainen oli velkaantunut tuomitulle, koska tuomittu oli välittänyt naiselle alkoholia.

"Pyrki välttämään todisteiden jättämistä"

Oikeuden mukaan tuomittu mies pyrki systemaattisesti välttämään todisteiden jättämistä. Yksi todistaja kertoi ostaneensa rantaveteen kuolleelle uhrille useita puhelimia, koska ne päätyivät Seppäsen haltuun. Yhdestä puhelimesta oli lähetetty Seppäselle syyttömyyttä tukevaa viestittelyä, mutta oikeuden mukaan puhelin oli oikeasti tässä vaiheessa Seppäsellä.

Koska sittemmin hukkunut mies oli ollut todistajan mukaan Seppäsen vaikutuspiirissä, olivat puhelimia ostanut todistaja ja vaikutuspiiriin joutunut uhri sopineet salakielestä. Näin he pystyivät puhumaan niin, että Seppänen ei ymmärtänyt viestin sisältöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi etsintäkuulutti sarjahukutusjutusta tuomitun: "Henkilö on nähty siellä sun täällä"

Uusimmat

Kotimaa

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.