Sarjahukuttajalle 14 ja puoli vuotta vankeutta

Oikeuden mukaan ainakin 15 hengenvaarallista tilannetta söivät uskottavuutta tuomitun kertomukselta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kontiolahtelaismiehen 14 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen niin sanotussa sarjahukutusjutussa.

Oikeuden mukaan miehen kiinteistöillä tai hänen seurassaan sattui yhteensä ainakin 15 hengenvaarallista tilannetta. Kahden uhrin kohdalla hengenvaaralliset tilanteet toistuivat, kunnes ilmeisesti kolmas kerta johti molempien kohdalla kuolemaan.

Mies hukutti oikeuden mukaan toisen tapetuista miehistä kesämökkinsä matalaan rantaveteen Polvijärvellä vuonna 2010. Toisessa tapauksessa mies kuoli nopeasti veneen kaatumisen jälkeen vuonna 2011. Myös tämä kuolema tapahtui Polvijärvellä miehen kesämökillä.

Pekka Tapani Seppänen, 51, tuomittiin muun muassa 2 taposta, 3 tapon yrityksestä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hän sai tuomion heitteillepanosta, pahoinpitelystä, parituksesta ja alkoholirikoksesta.

Seppänen itse kiisti rikokset.

– Poikkeuksellisen lukuisat hengenvaaralliset tilanteet vaikuttavat arvioon siitä, kuinka todennäköisinä erilaisia Seppäsen esittämiä vaihtoehtoisia tapahtumainkulkuja voidaan pitää, oikeus muotoilee ratkaisussaan.

"Todistajat pelkäsivät"

Veneen kaatuminen oli toistuva kaava miehen kesämökiltä tehdyillä venereissuilla. Tuomiot tapon yrityksistä seurasivat vuoden 2007 veneretkestä, jolloin mies kaatoi oikeuden mukaan veneen. Seppänen itse oli hyvä uimari ja veneen kyydissä olleet olivat häntä päihtyneempiä. Sen sijaan veneen kaatumista vuonna 2011 oikeus ei todennut tapon yrityksiksi.

Kiinniottotilanteessa mies ui perässä soutaneita poliiseja karkuun ja uhkasi kaataa poliisin veneen.

Oikeuden mukaan todistajat pelkäsivät tuomittua. Oikeus totesi, että mies muun muassa huumasi henkilöitä näiden tietämättä. Esimerkiksi rantaveteen hukkunut uhri oli todistajakertomuksen mukaan alkujaan tutustunut tuomittuun ravintolassa, mennyt tiedottomaan tilaan ja herännyt sitten tuomitun kotoa.

Yksi todistaja kertoi nähneensä, kuinka mies työnsi kotonaan tiedottoman naisen sukuelimeen lehmän lantaa. Todistajan mukaan se oli rangaistus siitä, että nainen oli oksentanut asuntoon. Tuomittu oli laittanut todistajan mukaan ensin tabletteja toimintakyvyttömän naisen veteen.

Todistajat luonnehtivat miestä kostonhimoiseksi ja pitkävihaiseksi.

Paritustuomio miehelle tuli, koska hän oli hankkinut naiselle asunnon seksikauppaa varten. Nainen oli velkaantunut tuomitulle, koska tuomittu oli välittänyt naiselle alkoholia.

"Pyrki välttämään todisteiden jättämistä"

Oikeuden mukaan tuomittu mies pyrki systemaattisesti välttämään todisteiden jättämistä. Yksi todistaja kertoi ostaneensa rantaveteen kuolleelle uhrille useita puhelimia, koska ne päätyivät Seppäsen haltuun. Yhdestä puhelimesta oli lähetetty Seppäselle syyttömyyttä tukevaa viestittelyä, mutta oikeuden mukaan puhelin oli oikeasti tässä vaiheessa Seppäsellä.

Koska sittemmin hukkunut mies oli ollut todistajan mukaan Seppäsen vaikutuspiirissä, olivat puhelimia ostanut todistaja ja vaikutuspiiriin joutunut uhri sopineet salakielestä. Näin he pystyivät puhumaan niin, että Seppänen ei ymmärtänyt viestin sisältöä.

Poliisi etsintäkuulutti sarjahukutusjutusta tuomitun: "Henkilö on nähty siellä sun täällä"

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän ihmissuhteen raunioilla paikkaansa etsinyt Juho Kautto löysi Rautionmäeltä tukiverkoston ja metsää – kolmas yritys vei äänekoskelaisen eduskuntaan

Pääsiäisen sää jatkuu kuivana ja lämpimänä – maastopalojen riskialue laajenee

Mies riehui torstai-iltana Keltinmäessä – heitti rappurallin ikkunaan ja rikkoi pakettiauton takalasin

Saarijärven ahdisteluepäilyistä ei syytteitä turvapaikanhakijoille – teinitytöt suunnittelivat viesteissä etukäteen, mitä poliisille tapahtumasta kerrottaisiin

Aviomies herätti vaimonsa, hakkasi hänet ja töni alasti pihalle Muuramessa

Kahden epäiltiin altistuneen kemikaalille Stora Enson sellutehtaalla Oulussa

Laukassa lypsetään tänä keväänä tuhat emokalaa – tuloksena on miljoonia kirjolohen poikasia: kalakasvattamossa isketään kasvavaan kysyntään

Ensikertalaisena eduskuntaan valittu Joonas Könttä ei halua hallitukseen: "Keskustan paikka on oppositiossa"

Oli kesäloman viimeinen päivä, kun poliisiauto ajoi Katja Lahtisen pihaan – häiden sijasta tulikin hautajaiset ja suuri suru

Palomestari: Pilkkimiskausi voisi olla minun mielestäni jo ohi – Oulussa pelastettu useita veden varaan joutuneita ihmisiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.