Sasi: Kosovo osoitti ulkopolitiikan johtamisongelmat

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) mielestä hallituksen ja presidentin toiminta Kosovon tunnustamisessa on osoittanut ulkopolitiikan kaksipäisen johtamisen ongelmat. Sasin mukaan Suomen linjasta on syntynyt epäselvyyttä.

Sasi huomauttaa kannanotossaan, että hallitus oli ilmoittanut, että tunnustaminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti ja kertonut suunnitellun aikataulun.

– Nyt presidentti on lykännyt aikataulua. Kosovon tunnustaminen ja tunnustamisen aikataulu ovat ulkopolitiikan keskeisimpiä kysymyksiä Euroopassa. Aikataulu heijastaa sitoutuneisuutta Kosovo-ratkaisuun.

Sasi muistuttaa myös, että presidentti ja valtioneuvosto ovat olleet viime aikoina erimielisiä ulkopolitiikan toimivaltarajoista.

– Annettaessa eduskunnalle esitystä valmiuslaiksi presidentti saneli hyvin poikkeuksellisella tavalla lausuman valtioneuvoston pöytäkirjaan.

Alkuvuoden tapahtumat osoittavat perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan mukaan selvästi, että ulkopolitiikan johtojärjestelmä ja sen ongelmat on selvitettävä perusteellisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.