Satavuotias Suomi jakaa miljoonien edestä hankerahaa

Suomi 100 -ohjelmaan on hyväksytty noin 4 800 hanketta, kertoo pääsihteeri Pekka Timonen. Hankkeista 156:lle on myönnetty valtionavustuksia.

Juhlavuoden budjetti on 19 miljoonaa euroa, josta valtionavustuksiin on tähän mennessä sidottu seitsemän miljoonaa euroa. Budjetti jakautuu vuosille 2013–2018.

– Valtionavustuksille ei ole asetettu kattosummaa, mutta useimmiten meidän myöntämä avustusprosentti vaihtelee 15 ja 40 prosentin välillä hankkeen kokonaiskustannuksista. Sata prosenttia se ei ole koskaan, Timonen sanoo.

Suurin yksittäinen summa, 295 000 euroa, myönnettiin valotaiteilija Kari Kolan Luminous-teokselle, joka koostuu kuudesta valoteoksesta muun muassa Saanatunturilla ja Turun linnassa.

Useimmat hankkeet saivat Timosen mukaan 10 000–50 000 euroa. Vain kymmenkunta hanketta sai yli 100 000 euroa rahoitusta.

Valtakunnallisiin hakuihin tuli kaikkiaan 930 hakemusta, joten suurin osa hakemuksista hylättiin.

Tuen myöntäminen eteni kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa hankkeen sihteeristö kävi hakemukset läpi ja karsi pois ne, jotka eivät täyttäneet yleisiä ohjelmaedellytyksiä.

– Yleisimpiä hylkäämisen syitä on ollut se, että hanke ei toteudu vuonna 2017. Se oli yllättävän yleinenkin syy. Tai sitten kyseessä on esimerkiksi selkeä tuote tai palvelu.

Toisessa vaiheessa 12-henkinen hankehallitus teki suosituksen avustuksen myöntämisestä. Lopullisen päätöksen tekee valtioneuvoston kanslia hallituksen suositusten pohjalta.

Valtionavun hakuaika on jo päättynyt, mutta joidenkin hankkeiden osalta päätösten tekeminen voi olla kesken.