Sateenkaaripastori Sadinmaa vaatii oikaisua tuomiokapitulin päätökseen

Oulun tuomiokapitulilta kirjallinen varoitus sateenkaaripappi Kovacsille.

Pappi Kai Sadinmaa teki tiistaina Helsingin tuomiokapitulille oikaisuvaatimuksen saamastaan vakavasta moitteesta. Helsingin tuomiokapituli määritti kolme viikkoa sitten ennakkotapauksen antamalla vakavan moitteen Sadinmaalle samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Sadinmaa vaatii tuomiokapitulia oikaisemaan päätöksensä, joka ei perustu kirkkolain eikä minkään muunkaan lain säännöksiin. Tuomiokapitulin lakimiesasessori kertoi taannoin, että vakava moite ei ole kirkkolaissa määritelty seuraamus, vaan tuomiokapitulin kannanilmaisu.

Tuoreeltaan Sadinmaa kuvaili tuomiokapitulin päätöstä ikäväksi ennakkotapaukseksi. Sadinmaa sanoi kokevansa periaatteellisesti vääräksi, että häntä on kehotettu pysymään pappislupauksessaan, jota hän ei ole mielestään rikkonut, koska kokee noudattaneensa lakia.

Asianajaja Juha-Pekka Hipin laatimassa tiedotteessa sanotaan lisäksi, jos kirkon säännöstö ei ole vallitsevan lainsäädännön tasalla, on se kirkon vastuulla. Tiedotteessa niin ikään sanotaan, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimisistä ei tule antaa mitään seuraamusta.

Oulussa jouduttiin äänestämään

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli kertoi tiistaina antaneensa kirjallisen varoituksen pastori Arpad Kovacsille samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä. Kovacs toimitti vihkimisen elokuun alkupuolella.

Tuomiokapituli katsoi, että Kovacs toimi vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta. Päätöksestä äänestettiin (5–2), ja kaksi jäsentä jätti eriävän mielipiteen.

STT selvitti runsaat kaksi viikkoa sitten samaa sukupuolta olevien parien kirkollisia vihkimisiä. Tuolloin tiedettiin, että kirkoissa on vihitty avioliittoon ainakin alun neljättäkymmentä samaa sukupuolta olevaa paria.

Tuomiokapituleissa on käsiteltävänä tai tulossa käsittelyyn joitakin tapauksia, joissa on vihitty samaa sukupuolta olevia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.