Satoja mielenosoittajia nousee busseihin Keski-Suomessa

SAK:n poliittiseen mielenilmaukseen Helsinkiin lähtee kahdeksan bussilastillista ihmisiä Keski-Suomesta. SAK:n aluejohtaja Ahti Ruoppilan (sd.) mukaan pääosa ihmisistä on SAK:laisia.

– Mukaan lähtee 500 henkeä. Oman väkemme lisäksi busseihin nousee työttömiä ja väkeä STTK:sta, erityisesti PRO:n väkeä ja akavalaisia. Yritimme herätellä tästä aiheesta keskustelua viime syksyn puolella, mutta tärkeä teema jäi viestimissä alkoholikeskustelun varjoon, harmittelee Ruoppila.

Ruoppilan mukaan tilanteen kärjistymisen olisi välttänyt kolmikannan käytöllä. Mielenilmaus liittyy 133 000 allekirjoitusta keränneeseen kansalaisaloitteeseen.

– Mielenilmauksella haluamme varmistaa, että kansalaisaloite saa kunnollisen ja arvonsa mukaisen käsittelyn. Suomessa onneksi työllisyys paranee Euroopan myönteisen talouskehityksen ansiosta.

– Hallitus on kovasti harrastanut normien purkua, ja nyt se todella normittaa työllistämistä. Keski-Suomessa on kuntia, jossa yhtä avointa työpaikkaa hakee 20 ihmistä. Aktiivimalli voi johtaa työpaikkojen tiskin alta jakokulttuuriin. Työnantaja ei uskalla ilmoittaa avoimesta työpaikasta noin byrokraattiseen systeemiin, pohtii Ruoppila.

Ihalaisen malli lähellä SAK:ta

Hallituksen aktiivimallin rinnalle on esitetty useita vaihtoehtoja, ja näistä SAK:n ja Lauri Ihalaisen (sd.) ovat varsin lähellä toisiaan. Ruoppilan mukaan niitä yhdistää hakijan kannustaminen, kun taas aktiivimalli rankaisee työtöntä.

– Hallituksen mallissa leikkuri tulee nopeasti ja varoittamatta. Siinä voisi olla pehmeämpi etenemistapa varoitusten kautta, toteaa Ruoppila.

Moni mielenilmauksen osallistuja ei menetä lakkopäivän palkkaa, kun liitto hoitaa kustannukset. Tarjolla on myös siis pidennetty viikonloppu usealle.

– Tämä on poliittinen mielenilmaus, jonka pohjana on hallituksen valmistelutapa ja kansalaisten kokema tyytymättömyys.

– Ihmiset kokevat, että  työttömiä kohdellaan epäreilusti yhteiskunnallisessa ongelmassa. Alla on jo heikennykset etuuksista. Toki tällainen reissu on myös joillekin ryhmäytymistä, sanoo Ruoppila.  

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .