Satonen: Kuntia ei pidä pakottaa ottamaan turvapaikanhakijoita

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ei pidä järkevänä, että hallitus velvoittaa kunnat ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita. Valtio voisi periaatteessa tehdä päätöksen vastaanottokeskuksen perustamisesta yksityiskiinteistöön, vaikka kunta sitä vastustaisi.

Turvapaikanhakijoiden majoittaminen nousi puheenaiheeksi, kun kokoomuksen kansanedustajat kokoontuivat tiistaina Forssassa. Kaupunki on noussut otsikoihin, koska se torjui vähän aikaa sitten ehdotuksen hätämajoitusyksikön perustamisesta. Kaupunginhallituksen jo tekemä kielteinen päätös on kuitenkin palaamassa uuteen käsittelyyn.

Satonen toivoo, että kunnissa oivallettaisiin turvapaikanhakijoiden olevan niille myös mahdollisuus. Monissa kaupungeissa on tyhjillään olevia kiinteistöjä vailla järkevää käyttöä, minkä lisäksi turvapaikanhakijoiden majoittaminen toisi alueelle työpaikkoja.

Maahanmuuttovirasto on tiedustellut eri kunnilta mahdollisuuksista sijoittaa maahantulijoita tiettyihin kiinteistöihin. Forssan ohella muun muassa Vihti ja Keuruu ovat kuitenkin kieltäytyneet ehdotuksesta. Keuruulle olisi sijoitettu 500 turvapaikanhakijaa entisen varuskunnan tiloihin.

Toisaalta esimerkiksi Punkalaidun on Satosen mukaan toiminut hyvin tarjotessaan tilojaan aktiivisesti käyttöön.

– Tämä on nähty kunnassa hyvänä mahdollisuutena saada toimeliaisuutta.

Lisäresursseja puidaan budjettiriihessä

Satosen mukaan tuleva syksy on viimeinen mahdollisuus varmistaa, että Suomen turvapaikkapolitiikka on kohdillaan.

Turvapaikanhakijoiden määrän voimakkaaseen kasvuun on tähän mennessä reagoitu lisäämällä hakemusten käsittelijöitä. Hakemusten käsittelyä yritetään tehostaa, jotta turvapaikkaan oikeutetut pääsevät nopeasti kotouttamisprosessiin, kun taas muut voidaan käännyttää takaisin.

Resursseja tarvitaan Satosen mukaan paitsi hakemussuman purkamiseen myös kotouttamiseen, sillä siitä ei ole varaa tinkiä. Hän on luottavainen, että lisäresursseista päästään yhteisymmärrykseen hallituksen budjettiriihessä 9.–10. syyskuuta.

– Suomen linjan pitää olla samaan aikaan humaani ja käytännönläheinen, Satonen kuvaa.