Saudi-Arabia osti koulutusta viidellä miljoonalla – yli sata opettajaa saapuu Suomeen

Suurin osa opettajista saapuu perheidensä kanssa, joten tulijoita on yli 400.

Saudi-Arabia on ostanut suomalaista koulutusta viiden miljoonan euron edestä. Maa lähetti Suomeen 117 opettajaa, jotka tutustuvat suomalaisen peruskoulun opetusmenetelmiin Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Espoossa.

Koulutusyhteistyösopimuksen solmivat Finland University, Helsingin yliopisto ja Omnia Education Partnerships (OEP) yhdessä Saudi-Arabian opetusministeriön kanssa.

Puoli vuotta kestävä koulutus alkoi toukokuussa kolmen kuukauden perehdytysjaksolla yliopistoissa, joissa opiskellaan englantia ja pedagogiikkaa. Varsinainen perehtyminen suomalaisiin opetusmenetelmiin alkaa syksyllä, kun opettajat pääsevät seuraamaan peruskouluopetusta luokkaympäristössä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kehityspäällikkö Jouni Kangasniemi uskoo, että suomalaisen ja saudiarabialaisen koulutusjärjestelmän erilainen arvopohja ei koidu hankkeen kompastuskiveksi, sillä Saudi-Arabialla on pyrkimys muuttua. Hänen mukaansa haasteita toki on odotettavissa.

– Ihan yksi yhteen saudiarabialaisten mallien kanssa ei mikään suomalainen malli vielä tässä vaiheessa mene. Uskon kuitenkin, että he saavat tästä vahvistusta sille, että koulutusta voidaan tehdä toisin kuin sillä perinteisellä tavalla, jolla siellä tehdään, Kangasniemi pohtii.

Herätti kiinnostusta myös muissa maissa

Saudi-Arabian opetusministeriö on luonut hankkeelle laajat ja yksityiskohtaiset tavoitteet, joiden mukaan koulutus on räätälöity.Tärkeimpiä niistä on suomalaisen ilmiöpohjaisen opetuksen oppiminen.

– He haluavat myös parantaa julkisen sektorin koulujen imagoa ja antaa vanhemmille sen viestin, että ministeriössä oikeasti katsotaan, että julkinen koulutus on laadukasta, kertoo OEP:n toimitusjohtaja Mervi Jansson.

Koulutussopimuksen suunnittelussa ja toteutuksessa olivat mukana myös Suomen ulkoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Janssonin mukaan Suomelle hanke on tervetullut koeponnistus, jonka avulla mahdollisia seuraavia koulutusyhteistöitä voidaan suunnitella. Itse asiassa Saudi-Arabiasta on jo tullut tarjouspyyntö koulutuksen jatkamisesta.

– Olemme puhuneet heidän opetusministeriönsä kanssa siitä, että toivomme puolin ja toisin, että tästä rakentuu pitkäaikainen yhteistyön malli.

Hanke on myös herättänyt kiinnostusta muissa Persianlahden yhteistyöneuvoston maissa.

– Meille on tullut jo muista GCC-maista jonkin verran tiedustelua, että mikä tämä ohjelma on rakenteeltaan ja voivatko he päästä tähän myös mukaan tai neuvotella omansa.

Saudiopettaja haluaa nähdä suomalaisen perheen

Naif Ahmed M Almuitary opettaa englantia Saudi-Arabiassa ja on tällä hetkellä perehdytyskoulutuksessa Espoossa.

Almuitaryn mukaan jo ensimmäisen orientaatioviikon jälkeen kävi selväksi, että suurin osa suomalaisten koulujen käytännöistä soveltuu myös Saudi-Arabiaan.

Hänen mukaansa suomalainen koulujärjestelmä ei ole vain koulujen tai yliopistojen, vaan koko yhteiskunnan onnistuminen.

– Saudi-Arabia käy läpi muutosvaihetta, jossa tarvitsemme avustusta asiantuntijoilta. Ja kuka olisikaan parempi kertomaan meille koulutuksesta kuin Suomi!

Almuitary odottaa tulevaa puolivuotista innolla. Häntä kiinnostaa erityisesti suomalaiseen perhe-elämään tutustuminen.

– Perhe on se paikka, jossa lapset saavat opiskelumentaliteettinsa. Siksi haluan nähdä, kuinka suomalaiset perheet kasvattavat lapsiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.