Saunamaratonille eivät kaikki halukkaat mahdu – osallistujat pääsevät nauttimaan perinteisten saunojen lisäksi älysaunan nerokkuuksista

Sarvenperän Saunamaraton järjestetään keskiviikkona 3. heinäkuuta 17. kerran. Tulijoita saunamaratoniin oli tänäkin vuonna reilusti enemmän kuin mukaan mahtuu.

– 80 saunojaa valittiin arvonnan kautta. Noin kolmekymmentä jäi odottamaan peruutuspaikkoja, kertoo Sarvenperän kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Seija Halinen.

Saunamaratonissa noin kahdeksan hengen joukkueet kiertävät paikallisen oppaan johdolla päivän aikana 18 eri saunaa Sarvenperän ja Saukkolan kylien rantamaisemissa. Saunat sijaitsevat noin 10 kilometrin pituisen reitin varrella, jota kierretään kyläteitä ja metsäpolkuja pitkin kävellen.

 

Maraton alkaa ja päättyy suomalaisia perinteitä kunnioittaen savusaunassa. Matkan varrella löylyjä heitetään rantasaunojen lisäksi myös kolmessa siirtosaunassa. Yksi siirtosaunoista on kyläyhdistyksen oma siirtosauna, kaksi muuta tulevat Nurmeksesta ja Saarijärveltä.

Neljäs siirtosauna on erikoisuus Petäjävedeltä: Marko Rintamäki on tuunannut vanhan perinnekiukaan ympärille Vilpyr-1-älysaunan, jossa esimerkiksi löylyn heitto onnistuu ääniohjauksella. Sauna oli mukana maratonilla jo viime vuonna.

 

Joinain vuosina saunamaratonille on tullut osallistujia ulkomailta asti. Tällä kertaa saunotaan suomalaisin voimin. Halisen mukaan kaukaisimmat tulijat ovat Inarista.

Tapahtuman suosiota selittää Halisen ja Sarvenperän kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Johanna Niilivuon mukaan yksinkertaisesti se, että saunominen on suomalaisille tärkeää.

– Saunominen on suomalaisille pyhä ja rakas asia. Tosisaunojat nauttivat siitä, että saavat saunoa koko päivän. Mikäpä olisikaan mukavampi tapa viettää kesäpäivää, Niilivuo toteaa.

Lisäksi tapahtumassa yhdistyvät kaksi muutakin suomalaisille tärkeää asiaa: luonto ja liikkuminen.

– Tapahtumassa kuljetaan metsiä myöten ja päästään näkemään luonnossa kaikenlaista. Samalla on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, Halinen kertoo.

Lisäksi tapahtuma on tehty helpoksi.

– Paikalle ei tarvitse oikeastaan kuin ilmestyä uimahousujen ja pyyhkeen kanssa, sillä ruokailut on hoidettu, Niilivuo jatkaa.

– Oma kunto täytyy tosin tietää, jotta jaksaa 10 kilometriä kiertää ja saunoa joka kohteessa. Tähän asti kaikki on mennyt hyvin ja kaikki ovat päässeet perille asti, Halinen kertoo.

Saunamaraton on osa Saunamaakuntaviikon tapahtumia, jotka jatkuvat sunnuntaihin 7. heinäkuuta asti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .