Seinäjoen karhujahti kertoo karhukannan tasaantumisesta

Suomen karhukanta on viime vuosina hiukan laskenut, mutta samalla karhujen levinneisyyttä eri puolilla maata on yritetty tasata. Maatalousministeriön ylitarkastaja Jussi Laanikari kertoo, että karhuja liikkuu nykyään enemmän myös Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

- Aikaisemmin vain Itä-Suomessa oli vahva kanta.

Karhukantaa säädetään vuosittain määriteltävillä metsästyskiintiöillä. Tavoite on välttää alueellisten tihentymien synty.

- Nykyinen määrä on aika sopiva. Näin pystytään kohtuuhyvin hallitsemaan karhujen aiheuttamat vahingot, Laanikari sanoo.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Suomessa on yhteensä noin 1 600 karhua.

Viime vuonna julkistetun mielipidemittauksen mukaan enemmistö suomalaisista ei pelkää karhuja. Tämä nähtiin lauantaina Seinäjoella, kun kontio havaittiin kaupungin keskustan lähellä.

Poliisin varoitti karhusta ja ohjeisti, että ihmisten pitäisi pysyä sisällä tai autoissa. Varoituksen jälkeen ihmiset lähtivät kuitenkin joukolla liikkeelle etsimään karhua.

- Se on kyllä aika vastuutonta. Poliisilla menee työaikaa liikenteen ohjaamiseen. Siinä luodaan mahdollisesti uusia vaaratilanteita, Laanikari sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.