Seinäjoen surma: Teinityttö vangittiin – "Taustalla monia ongelmia"

Koulukaverinsa taposta epäilty teinityttö vangittiin Seinäjoella torstaina. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus vangitsi 15-vuotiaan tytön todennäköisin syin epäiltynä.

Vangitsemisistunto käytiin suljetuin ovin, joten poliisi ei kerro tarkempaa tietoa vangitsemisvaatimuksesta ja sen perusteluista.

15-vuotias tyttö löytyi kuolleena omakotitalosta Joupin kaupunginosassa tiistai-iltapäivänä. Poliisi otti epäillyn kiinni samana päivänä.

Poliisin mukaan epäilty ja uhri tunsivat toisensa. He kävivät samaa koulua.

Poliisi ei toistaiseksi kerro, onko epäilty tunnustanut rikoksen. Myös motiivi on vielä epäselvä. Poliisi ei kerro myöskään tekotapaa. Talossa ei tekohetkellä ollut tiettävästi muita henkilöitä paikalla.

Syyte on nostettava 28. elokuuta mennessä.

Taustalla monia ongelmia

Nuorten tekemät henkirikokset ovat Suomessa harvinaisia.

– Niitä on keskimäärin yksi vuodessa. Tekijä on yleensä poika. Tyttöjen tekemät henkirikokset ovat erittäin harvinaisia, kertoo tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Henkirikoksiin syyllistyneillä on usein monia ongelmia jo lapsuudesta lähtien.

– Taustalla on usein koulunkäyntiongelmia ja erilaisia mielenterveyden häiriöitä. Valtaosa on päihderiippuvaisia.

Henkirikos kohdistuu usein tekijän perheeseen tai täysin tuntemattomaan henkilöön. Järjetön väkivallan käyttö leimaa osaa rikoksista.

Pohjanmaalla on sattunut vuoden sisällä myös toinen henkirikos, jota epäillään alaikäisen tekemäksi. Satunnainen vastaantulija puukotettiin kuoliaaksi viime lokakuussa Vaasassa. Syyttäjä vaatii nuorukaiselle 12 vuotta vankeutta murhasta.

Suomalaisnuorten tekemät henkirikokset ovat myös kansainvälisesti arvioiden harvinaisia. Esimerkiksi Keski-Euroopassa nuorten tekemät henkirikokset ovat yleisempiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Teinitytön taposta epäilty tyttö pidätetty – Kävivät samaa koulua

15-vuotias tyttö löytyi kuolleena Seinäjoella: Yksi otettu kiinni