Seinäjoen teinimurhasta syytetty yläkoulutyttö tuomiolla

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa jutussa, jossa yläkoulutytölle vaaditaan rangaistusta luokkakaverinsa murhasta.

Surmatyö tapahtui Seinäjoella huhtikuussa. Syyttäjän mukaan tyttö oli suunnitellut samaan poikaan ihastuneen tytön murhaa viikkoja.

Syyttäjän mukaan toinen tytöistä oli jo maaliskuussa käynyt sosiaalisessa mediassa keskustelua kilpasiskonsa väkivaltaisesta kohtelusta. Huhtikuun alkupuolella hän oli jo alkanut suunnitella tämän surmaamista hitaasti myrkyttämällä.

Huhtikuun lopussa tyttö houkutteli uhrinsa mopoauton kyytiin ja vei kotiinsa kyläilemään.

- Siellä hän on tarjonnut (uhrille) mehua, johon hän on sekoittanut tuulilasinpesunestettä. Kun (uhri) on juonut mehua, on hän havainnut siinä sivumakua ja jättänyt juomisen kesken, syyttäjä Lampinen kirjoitti haastehakemuksessa.

Haastehakemuksen kuvaus tapahtumista perustuu murhasta syytetyn tytön omaan kertomukseen.

Myrkytysyrityksen epäonnistuttua tyttö vaihtoi taktiikkaa. Hän pyysi luokkakaveriaan istumaan lattialle ja sitoi tämän silmät. Luokkakaverin rentouduttua ja alettua kuunnella musiikkia tyttö haki keittiöstä veitsen ja alkoi lyödä avunpyynnöistä piittaamatta.

Syyttäjän mukaan tekninen tutkinta tukee kaikkea, mitä tyttö on sanonut.

Myöntää tapon

Syytetty tyttö kiistää murhasyytteen mutta myöntää tapon. Asianajajan mukaan tyttö katuu tekoaan ja ymmärtää, että se oli väärin.

Nuorena henkilönä tehdystä murhasta voidaan tuomita vankeutta 2-12 vuotta. Murhasta syytetylle tytölle on tehty mielentilatutkimus. Ilta-Sanomien tietojen mukaan hän oli alentuneesti syyntakeinen, mikä usein alentaa tuomittavaa rangaistusta.

Mielentilatutkimuksessa tehdyn diagnoosin jyrääminen oikeudessa on hyvin harvinaista.