Seiska: Puoluejohtaja toikkaroi päin punaisia valoja – poliisin mukaan rangaistus on mahdollista valokuvan perusteella

7 Päivää -lehti (Seiska) uutisoi torstaina, että Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson käveli päin punaista liikennevaloa Helsingin Sörnäisissä viime sunnuntai-iltana. Vaaratilannetta ei syntynyt, vaikka lehden mukaan kyseessä on vilkas tie.

Andersson oli lehden mukaan poistunut hetkeä aiemmin paikallisen ravintolan terassilta, jossa lehti kertoo Anderssonin "ryypänneen" ja "möykänneen". Lehden mukaan Andersson oli aiemmin päivällä palannut Tallinnasta puolueensa risteilyltä.

Juttunsa tueksi Seiska julkaisi useita kuvia Anderssonista terassilla sekä "toikkaroimassa" Sörnäisten kadulla. Yhden valokuvan kuvatekstissä lukee: "Sörnäisten Kurvissa Li käveli punaisia valoja päin erittäin vilkkaasti liikennöidyn tien yli".

Andersson ei kommentoinut asiaa Keskisuomalaiselle. Iltalehdelle Andersson vähätteli tapahtunutta toteamalla muun muassa, että "ei se nyt mitenkään erityisen vauhdikas ilta ollut."

– Oletan, että ihmiset sen verran ymmärtää, että puolueiden puheenjohtajilla on joskus vapaa-aikaa. En ole ollut rajussa kännissä. Tällainen uutisointi johtaa varmaan sitten siihen, ettei kukaan vietä vapaa-aikaansa yleisillä paikoilla, Andersson kommentoi Iltalehdelle.

Keskisuomalainen kysyi yleisellä tasolla poliisilta, voidaanko päin punaista kävelemisestä rangaista jälkikäteen kuvan perusteella. 7 Päivää -lehdessä julkaistu kuva Anderssonista suojatiellä on otettu takaa päin.

– Kyllä voidaan, jos henkilö on tunnistettavissa ja teosta syytetty ei tätä kiistä. Jos kiistää, voi prosessista tulla hankalampi, jolloin kuvaajan on syytä varautua tarvittaessa todistamaan, poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksessa totesi.

Hän myös sanoi, että päin punaista kävelemisestä voi selvitä sakon sijaan huomautuksella.

– Aika, paikka ja liikenteen vilkkaus huomioidaan sanktiota mietittäessä. Tutkinnanjohtaja voi myös päättää, ettei tutkintakynnys ylity rikkeen vähäisyyden takia, Holopainen sanoi.

Andersson on jo toinen puoluejohtaja, joka on kohahduttanut lyhyen ajan sisällä käyttäytymisellään. Elokuun alussa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sai selitellä vierailuaan tukholmalaisella homoklubilla, jossa hän paidattomana läimiskeli toista juhlijaa takapuoleen. Tässä ei kuitenkaan ole mitään lainvastaista toisin kuin päin punaista kävelyssä.

Li Anderssonin nousi talvella Suomen Yrittäjien tilaamassa kyselyssä pääministeripörssin kakkoseksi. Touko Aaltokin on ollut mukana pääministeriveikkailuissa sen jälkeen, kun hän kertoi hakevansa vihreille voittoa ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .