Seitsemän prosenttia homoaviopareista vihitty kirkollisesti – Tutkijat pitävät osuutta isona: "Jokainen vihkiminen vastoin ohjeistusta"

Seitsemän prosenttia samaa sukupuolta olevista vihityistä aviopareista on vihitty kirkollisesti – eli vastoin kirkon kantaa.

Tilastokeskuksen mukaan homopareja vihittiin avioliittoon vuosina 2017 ja 2018 yhteensä 941 ja näistä 68 kirkollisesti. Seitsemän prosentin osuus voi olla epätarkka, sillä tilastoista puuttuu tieto 79 parin vihkitavasta.

Homoparit ovat voineet solmia avioliiton maaliskuun 2017 alusta avioliittolain muututtua. Kirkollisen vihkimisen saa toimittaa evankelis-luterilaisessa ja ortodoksisessa kirkossa pappi sekä muussa rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa henkilö, jolle on annettu vihkimisoikeus.

Arkkipiispaa ei yllätä

Evankelis-luterilaisen kirkon mukaan avioliitto on naisen ja miehen välinen eikä pappi saa vihkiä homopareja avioliittoon eikä siunata näiden liittoja. Tähän nähden nuorempi tutkija Laura Kallatsa Itä-Suomen yliopistosta pitää homoparien kirkollisten vihkimisten osuutta isona.

– Jokainen vihkiminen on vastoin esimiehen antamaa ohjeistusta, Kallatsa sanoo.

Yliopistonlehtori Jouko Kiiski niin ikään Itä-Suomen yliopistosta tarjoaa myös toisen näkökulman.

– Toisaalta se (osuus) on vähän, sillä yleensä avioliitoista noin 45 prosenttia solmitaan kirkollisin menoin.

Kallatsa ja Kiiski ovat tutkineet pappien suhtautumista homoparien avioliittoon vihkimiseen.

Arkkipiispa Tapio Luoma ei ole yllättynyt.

– Lukema vastaa jokseenkin niitä arvioita, joita tilanteesta on esitetty.

Yli 60 pappia vihkinyt

Sateenkaaripappien nettisivuilla listataan noin 80 pappia, jotka ovat valmiita vihkimään homopareja. Listalla oleva Olavi Virtanen tekee epävirallista kirjanpitoa.

– Sateenkaarivihkimisiä on kirjattu liki 80 ja -siunaamisia liki 40. Niitä on ollut toimittamassa yli 60 pappia, Virtanen kertoo.

Miksi osa papeista toimii vastoin kirkon kantaa? Luoma muistuttaa, että kirkon jäsenten keskuudessa on erilaisia Raamatusta nousevia tulkintoja seksuaalisuudesta ja avioliitosta.

– Joissakin tapauksissa lienee kyse siitä, että vihittävät ovat heidän läheisiään. Osa kokee asian omantunnonkysymyksenä.

Kuusi saanut varoituksen

Jos pappi vihkii homoparin avioliittoon, vihkiminen on pätevä. Kirkko voi kuitenkin langettaa vihkivälle tai siunaavalle papille seuraamuksia. Uutissuomalaisen keräämien tietojen mukaan kirkko on antanut varoituksen kuudelle ja vakavan moitteen yhdelle.

Vastikään Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin antaman varoituksen homoparin vihkineelle papille. Hallinto-oikeuden mukaan kirkko ei ole määritellyt vihittävien parien sukupuolta kirkkolaissa eikä kirkkojärjestyksessä. Tuomiokapituli päätti hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Arkkipiispa Luoma ennakoi, että kirkon kanta voi muuttua aikanaan, koska tutkimukset viittaavat kirkon jäsenten ja yleensä suomalaisten asennemuutokseen.

– Sen todennäköisyyttä ja aikajännettä on kuitenkin mahdotonta arvioida.

Ennen uutta avioliittolakia samaa sukupuolta olevat saivat rekisteröidä parisuhteensa. Rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi ilmoituksella maistraattiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .