Seksin oston täyskielto herättää närää

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) tilaama selvitys seksin oston täyskiellosta on herättänyt arvostelua jo ennen valmistumistaan. Kriminalisoinnin vastustajat uskovat, että selvityksen lopputulos on etukäteen päätetty.

Selvitystä johtava tutkija Johanna Niemi tunnetaan Henrikssonin tavoin seksin oston kriminalisoinnin kannattajana. Myös työryhmässä kokopäiväisesti työskentelevä projektisuunnittelija Jussi Aaltonen on aiemmin kuulunut Exit – pois prostituutiosta ry:n hallitukseen.

Oikeuden ja sukupuolen tutkimukseen erikoistunut professori Johanna Niemi Helsingin yliopistosta pitää syytöksiä kohtuuttomina.

Selvityksen tilaaminen yliopistolta ei ole rikosoikeuden alalla tavallista. Useimmiten vastaavanlaiset selvitykset tehdään oikeusministeriössä virkatyönä tai perustetaan valmisteleva työryhmä eri alojen asiantuntijoista.

– Oikeusministeriössä ei ole resursseja selvityksen tekemiseen, Henriksson kommentoi.

Henriksson huomauttaa, että seksin ostoa koskevan lainsäädännön arviointi on hallituksen linjaus, ei vain hänen tai oikeusministeriön hanke.

Sunnuntaisuomalainen tapasi pyörätuolissa istuvan Riku Valkeisen. Hän on ostanut naisseuraa ja arvelee täyskiellon lisäävän laitonta bisnestä.

Lue lisää sunnuntain 14.4. Keskisuomalaisesta tai osta päivän näköislehti tästä.