Seksityö houkuttelee enemmän kuin siivoaminen

Nyt murretaan myyttejä: "riistetty, raiskattu ja traumatisoitunut" seksityöläinen on vain osatotuus alasta. Sosiologi Anna Kontulan väitöskirja poistaa uhriutta seksityöläisen imagosta. Hänen mukaansa seksityö valitaan useimmiten itse, ilman ulkopuolista pakottajaa, koska sitä pidetään muita vaihtoehtoja parempana. Tätä päätöstä pitäisi kunnioittaa.

- Seksityö valitaan, kun vaihtoehtoina ovat seksin myynti tai matalapalkkainen palvelusektorin työ. Seksityössä ei ole pomoa määräilemässä ja voi päättää itse, koska tekee töitä ja kenen kanssa. Työ on lisäksi kustannustehokasta. Siihen kuluu vähän aikaa ja vapaa-aikaa jää paljon, Kontula sanoo.

Kontulan tutkimusten mukaan valtaosa, noin 90 prosenttia suomalaisista tai Suomessa vakituisesti asuvista seksityöläisistä, tekee keikan silloin tällöin rahoittaakseen satunnaisia isoja menojaan. Heitä on noin 4 000. Kun ulkomaalaiset vierailijat lasketaan mukaan, on seksityöntekijöitä vuodessa noin 8 000.

- Uskaltaisin sanoa, että kaikki suomalaiset seksityöntekijät ovat itsenäisiä. Virolaisista tai venäläisistä seksityöläisistä kolmannes tai neljännes toimii parittajan kanssa. Niistä suhteista osa on alistussuhteita ja osa yhteistyösuhteita.

Suomessa seksin myyminen on laillista, paritus laitonta. Kontula helpottaisi seksityöntekijöiden asemaa poistamalla seksityöhön liittyviä kriminalisointeja.

- Suomeen voitaisiin perustaa osuuskuntabordelleja, jolloin seksityöläiset saisivat yhteisessä työtilassa turvaa toisistaan ja vertaistukea.

» Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.