Seksivihjailu siivottu sairaalasta – Ei enää "kikkelikorttia"

Mielikuva hoitajasta vähäpukeisena povipommina on kaukana siitä, miten sairaaloissa lääkärit näkevät läheisen työtoverinsa, hoitajan. Esimerkiksi Keski-Suomen keskussairaalassa ei ole vuosikausiin jouduttu puimaan lääkäreiden ja hoitajien välisiä jännitteitä, vakuuttavat keskussairaalan pitkäaikaiset luottamushenkilöt, Tehyn luottamusmies Kaija Haapsalo ja Asko Juuti, yksi sairaalan kolmesta työsuojeluvaltuutetusta.

Jännitteet tai lähinnä mieslääkäreiden mielikuvat naishoitajista pulpahtivat esille viime perjantaina, kun Suomen Ortopediayhdistys piti kevätkokoustaan Jyväskylässä. Esitelmän pitänyt lääkäri havainnollisti lääkäri-potilas-hoitaja-suhdetta kuvalla, jossa tavalliset valokuvat esittivät lääkäriä ja potilasta, kun taas hoitajan kohdalla oli minihameinen tissihirmu.

–?Tällaisia selkkauksia ei ole ollut pitkään aikaan. Joskus aikaisemmin niistä on jouduttu keskustelemaan, sanoo sairaanhoitaja Kaija Haapsalo.

Keski-Suomen keskussairaalassa on hoitohenkilöstöä 2?230 henkeä, joista lääkäreitä on noin 440.

Ei enää "kikkelikorttia"

Juutin mukaan esimerkiksi kiusaamistapaukset ovat nykyisin pääsääntöisesti ammattikuntien sisäisiä ja syyt hyvin henkilökohtaisia.

Pitkään tehtävissään toimineet luottamushenkilöt todistavat, että hoitajien ja lääkäreiden väliset suhteet ovat kehittyneet valtavasti parempaan suuntaan samalla kun asenteet yleisesti ovat muuttuneet. Tiimityön lisääntyminen jo suorastaan vaatii toimivia suhteita.

–?Kikkelikortin ajoista on tultu tähän päivään, tiivistää Juuti sukupuolten tasa-arvokehitystä.

”Kikkelikortilla” Juuti viittaa vuoden 1990 kohuun. Silloin työmarkkinapomomiehet lähettivät Levi-tunturin lomahotellista tasa-arvovaltuutettu Marianne Laxénille pornografisen postikortin, jonka he selittivät tarkoitetun humoristiseksi.

Reippaasti yli puolet lääkäreistä naisia

Terveydenhoitoalalla sukupuolten välisiin suhteisiin on vaikuttanut merkittävästi sekin, että lääkäreistä jo yli puolet, 59 prosenttia on naisia. Se on Euroopassakin vielä harvinaista. Miehiä on enemmän vain yli 55-vuotiaiden ikäryhmässä, kertoo Lääkäriliiton tilasto.

Hoitajiksi taas on tullut lisää miehiä. Luottamushenkilöt arvioivat osuuden olevan jo kymmenen prosentin luokkaa.

Juuti väläyttää, että kohta vanha sukupuolten valta-asetelma voisi kääntyä jopa toisin päin.

–?Mutta oikeasti ilmapiiri on muuttumassa yhä enemmän toisia kunnioittavammaksi. Johtamisen ja vuorovaikutuksen taidot ovat yhä tärkeämpiä työyhteisön toiminnalle.

Hoitajakin voi kyseenalaistaa lääkärin näkemyksiä

Kirurgialla ja leikkaussalissa, teho-osastolla sekä päivystyksessä lähes 30 vuotta sairaanhoitajana työskennellyt Juuti kertoo olleensa usein ainoa sukupuolensa edustaja hoitajana.

Leikkausosastolla sairaanhoitajana työskentelevä Laura Hyppänen ihmettelee vanhan sairaanhoitajastereotypian nousua julkisuuteen. Hänen mielestään sellaista ei kannata pitää yllä.

–?Leikkaussalissa tehdään tiimityötä. Lääkäri on hoitajan lähin työkaveri ja työpari, ei siinä ole turhia jännitteitä.

Töissä on naisia ja miehiä yhtä lailla. Hyppänen muistuttaa, että lääkärit ja hoitajat pitävät säännöllisesti yhteisiä tiimikokouksia potilasturvallisuudesta. Ruokailutila on myös yhteinen.

Vuorovaikutus on rehtiä, avointa ja keskustelevaa. Hoitajakin voi kyseenalaistaa lääkärin näkemyksiä, Hyppänen muistuttaa.

Suhteet kunnossa

Lääkäriliitossakin uskotaan lääkäreiden suhteiden hoitajiin olevan kunnossa. Liiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve puuskahtaa, ettei työnteosta tulisi mitään, jos työpaikoilla työskentelevien hoitajien ja lääkäreiden välit eivät olisi kunnossa, luottamukselliset ja toisten ammattiosaamista kunnioittavat.

Tuoreet kansainväliset tutkimustulokset tukevat tätä. Tulokset kertovat toimivan yhteistyön vaikuttavan niin potilastyytyväisyyteen ja potilasturvallisuuteen kuin työhön sitoutumiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .