"Seksuaalinen häirintä on ongelma, jonka olemassaolo on tiedetty aina"

Haatainen vaatii seksuaalisen häirinnän nollatoleranssia myös eduskuntaan

Seksuaalisen häirinnän poistamisessa on tarkasteltava työelämän ja opiskelupaikkojen lisäksi lainsäädäntöä, vaati SDP:n Tuula Haatainen ajankohtaiskeskustelun avauspuheenvuorossaan. Hän pitää hyvänä alkuna työministeri Jari Lindströmin (sin.) työmarkkinajärjestöille lähettämää kutsua keskusteluun, jossa pohditaan seksuaalisen häirinnän kitkemistä.

– Me voimme politiikalla vaikuttaa siihen, että jokainen suomalainen nainen ja tyttö kokee, että he ovat arvokkaita yksilöinä ja että heillä on oikeus elää ilman ahdistelua ja häirintää, Haatainen sanoi.

Hän kiitti erilaisia kampanjoita hiljaisuuden murtamisesta.

– Seksuaalinen häirintä on ongelma, jonka olemassaolo on tiedetty aina. Hiljaisuuden kulttuuri sai kuitenkin elää liian pitkään. Hiljaisuuden kulttuuri on murtanut liian monta ihmistä, Haatainen sanoi.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi omassa puheenvuorossaan, että lainsäädäntöä on jo olemassa, mutta ongelmana on, että toimintatapa tai kulttuuri ei välitä lainsäädännöstä. Hänen mukaansa ongelmaa pitäisi kitkeä laajalla kansanliikkeellä.

Lindströmin keskusteluun lisää kutsuja

Haatainen ehdotti, että Lindströmin järjestämään keskusteluun kutsutaan myös muiden eduskuntaryhmien edustajia. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi, että kaikki eduskuntapuolueet voivat osallistua keskusteluun.

Myös eduskunnassa on oltava nollatoleranssi seksuaaliseen häirintään, Haatainen vaati. Hän viittasi Ylen tekemään kyselyyn, jonka mukaan useita kansanedustajien avustajia ja eduskuntaryhmien työntekijöitä on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi tämän vaalikauden aikana eduskunnassa.

Eduskunta keskustelee iltapäivän aikana seksuaalisesta häirinnästä. Aloitteen ajankohtaiskeskustelusta on tehnyt suurin oppositiopuolue SDP.

Häkkänen kaipaa esimerkkejä hyvistä tavoista puuttua seksuaaliseen häirintään