Seksuaalisesta ahdistelusta satoja rikosilmoituksia

Reilu vuosi sitten rikoslaissa kriminalisoidusta seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin poliisille viime vuonna 281 rikosilmoitusta. Niiden perusteella seksuaalisen ahdistelun uhri oli useimmiten nainen ja tekijä mies. Tiedot selviävät Poliisiammattikorkeakoulun tilastosta.

Rikosnimikkeenä seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin syyskuussa 2014. Rikosilmoituksia aiheesta on sen jälkeen tehty yhteensä 356.

Lain mukaan seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita henkilö, joka koskettelemalla tekee toiselle ihmiselle tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavan teon.

Lähes kaikki epäillyt miehiä

Rikoskomisario Eila Koivuniemi Sisä-Suomen poliisilaitokselta arvioi, että rikosnimike on reilun vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa.

– Näkisin, että sille on ollut tarve, Koivuniemi sanoo.

Lähes kaikki seksuaalisesta ahdistelusta epäillyt ovat poliisin tilastoinnin mukaan olleet miehiä. Vain yhdessä rikosilmoituksessa epäiltynä on ollut nainen.

Sen sijaan seksuaalisen ahdistelun uhreiksi joutuneista selvä enemmistö on ollut naisia. Mies oli asianomistajana viime vuonna vain 29 tapauksessa.

Seksuaalinen ahdistelu ja häirintä nousivat laajasti julkiseen keskusteluun vuodenvaihteessa, kun Saksassa paljastui poikkeuksellinen joukkoahdistelu. Myös Helsingissä poliisi on selvittänyt vuodenvaihteeseen sijoittuvia ahdistelu- ja seksuaalirikosepäilyjä. Lisäksi se on kertonut olevansa huolissaan tapauksista, joissa ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat tehneet aggressiivisia lähestymisyrityksiä naisia kohtaan.

Vastavuoroisesti esimerkiksi monet naisjärjestöt ovat muistuttaneet, ettei seksuaalinen ahdistelu ole Suomessa uusi ilmiö.

Poliisi toivoo, että seksuaalisesta häirinnästä ilmoitettaisiin sille matalalla kynnyksellä.

– Tärkeintä on, että häirintää kokenut ihminen saattaa asian poliisin tietoon. Poliisi sitten arvioi, mistä rikoksesta mahdollisesti on kyse, Eila Koivuniemi toteaa.

Teko murentaa uhrin itsetuntoa

Valtakunnalliseen Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen seksuaaliseen ahdisteluun liittyviä yhteydenottoja tulee lähes päivittäin.

Tukinaisen kriisityön päällikkö Heli Heinjoki sanoo, että uhrit ohjataan heiltäkin tekemään kokemastaan rikosilmoitus.

– Monesti ahdistelua kokenut on hyvin hämmentynyt, ja miettii, olisiko hän jotenkin itse voinut toimia toisin. Yhteistä niin ahdistelulle kuin muillekin seksuaalirikoksille on, että teko murentaa uhrin itsetuntoa, Heinjoki kuvailee.

Tukinaisessa seksuaalisen häirinnän ympärille virinnyttä keskustelua on seurattu mielenkiinnolla.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt laajalle myös niin kutsuttu lääppijä-ilmiö, jonka kautta monet suomalaiset ovat kertoneet kokemastaan ahdistelusta ja häirinnästä.

– On ehdottomasti hyvä asia, että sinänsä ikivanha ilmiö on nyt tullut näkyväksi. Vielä toivon, että asiaa katsottaisiin enemmän uhrien kautta, ja että uhreille taataan myös heidän tarvitsemansa apu. Ulkopuolisen on vaikea sanoa mitään siitä, miten vakava mikäkin teko on ihmiselle tai hänen psyykelleen, Heinjoki muistuttaa.

Seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään puolen vuoden vankeuteen. Ensimmäinen rikostuomio teosta annettiin vuonna 2014.

Apua tarjoaa muun muassa Raiskauskriisikeskus Tukinainen, www.tukinainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.