Seksuaalista häirintää käsitellään opettajankoulutuksessa vain vähän

Opettajia halutaan kouluttaa paremmin tunnistamaan ja torjumaan seksuaalista häirintää kouluissa.

Julkisuuteen on tullut useita häirintätapauksia, joista osa on uhrien mukaan saanut jatkua vuosikymmeniä. Myös kokonaisille ikäluokille tehdyt kyselyt kertovat, että jopa alakoululaiset joutuvat kohtaamaan seksuaalista häirintää.

Häirintäkysymyksiä käsitellään opettajankoulutuksessa kuitenkin sirpaleisesti ja yhteiset linjaukset puuttuvat, kertovat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Esimerkiksi Tampereen yliopistossa häirintäaiheet ovat esillä ensimmäisenä vuotena liikunta- ja terveystieteen opinnoissa sekä myöhemmin kahdessa muussa opintojaksossa. Kirjavuutta lisää se, että käsittelytapa riippuu opettajasta.

– On kurssin opettajan autonomian varassa, miten ja millä tavalla aihetta käsitellään, kertoo Tampereen yliopiston kasvatustieteiden professori Marita Mäkinen.

Myös Oulun yliopiston opettajankoulutuksessa häirintää käsitellään pienissä annoksissa useilla eri kursseilla.

– Lisäksi opiskelijat voivat tehdä sivuaineopintoja sukupuolentutkimuksen yksikössä, jossa väkivalta ja väkivallattomuus ovat keskeisiä teemoja. Näitä kursseja kaikki tosin eivät suorita, koska ne ovat sivuaineita, kasvatustieteiden professori Eila Estola Oulun yliopistosta kertoo.

"Haastavaa löytää tilaa"

Myöskään Turun yliopistossa ei ole opintojaksoa, joka keskittyisi pelkästään ja kohdennetusti häirintäkysymyksiin.

– Ne nousevat esiin opintojaksoissa, joissa käsitellään opetuksen etiikkaa ja moraalia. Asia on erittäin tärkeä, mutta opetussuunnitelmat ovat jo nyt niin täyteen ahdettuja, että on haastavaa löytää tilaa ajankohtaisille ja tärkeillekään aiheille, kertoo yliopiston kasvatustieteen professori Jukka Husu.

Myös Mäkinen muistuttaa, että vaikka opinnoissa käsiteltäisiinkin seksuaaliseen häirintään puuttumista ja sen ehkäisyä, kaikki opiskelijat eivät ole valmiita hyödyntämään oppimaansa työelämässä.

– Opiskelijalle on mahdollista myös torjua hankalalta tuntuvia asioita ja heittäytyä sellaisen asenteen varaan, että opettajan työ on opettaa ja nämä asiat kuuluvat psykologille tai sosiaalityöntekijälle, hän sanoo.

Husu korostaa, että nykyäänkin opettajan kuuluu puuttua asiaan, jos kollega toimii ammattietiikan vastaisesti.

– Elävästä elämästä toki tiedämme, miten haasteellisia tällaiset tilanteet ovat. Mutta lähtökohta on ihan selvä, ja se tuodaan koulutuksessa esiin, Husu sanoo.

Lisäkoulutus kiinnostaa kuntia

Opettajankoulutusta uudistava foorumi pohtii nyt, miten häirintäkysymykset voitaisiin ottaa paremmin huomioon yliopistojen tutkintovaatimuksissa. Projektipäällikkö Sanna Vahtivuori-Hänninen kertoo, että häirinnästä käyty keskustelu on vaikuttanut opettajankoulutusfoorumin työhön.

– Häirintäkysymykset ovat aina olleet olemassa, mutta viime aikojen tapahtumien takia niitä on nostettu vahvemmin esiin. Lopulta yliopistot kuitenkin itse päättävät tutkintovaatimuksistaan ja toimenpiteistään, Vahtivuori-Hänninen korostaa.

Opetusministeriö suunnittelee opettajille ja rehtoreille myös täydennyskoulutusta oppilaitosten turvallisuuden parantamiseksi. Opetusneuvos Kristiina Laitisen mukaan kunnilta on jo tullut tiedusteluja asiasta.

– Yksittäiset kunnat ovat jo nyt olleet halukkaita järjestämään omalle opetushenkilöstölleen koulutustilaisuuksia asiasta, Laitinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vanhalla hautausmaalla tehtiin ilkivaltaa ainakin kymmenelle haudalle: lyhtyjä rikottu, istutuksia tuhottu, hautakivi kaadettu ja ristejä revitty irti

Kolme viikkoa tartunnoitta – Keski-Suomessa ei uusia koronatartuntoja, koko valtakunnassa viisi

Suomessa todettu vuorokaudessa viisi uutta koronavirustartuntaa

IL: Tiina Jylhä nosti kolmen miljoonan euron vahingonkorvauskanteen Suomen valtiota vastaan maskikaupoista

Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin – Itä-Suomessa on vielä korjattavaa, sähköverkon ongelmat hidastavat junaliikennettä

Kangasniemen putkirikko: Vuorokauden vedet valuivat maahan parissa tunnissa – asukkaat voivat auttaa säästelemällä vettä

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pysyi hovissa

Kangasniemellä vakava vedenjakelun häiriö – vettä vuosi repeämästä niin paljon, että koko vesitorni tyhjentyi

Lähes 13  000 ihmistä on hakenut tartuntatautipäivärahaa Kelalta – kielteisiä päätöksiä entistä vähemmän

Yön uutiskooste: Kyselyn mukaan hieman yli puolet pitää rasismia ongelmana Suomessa, Yhdysvalloissa eniten koronatartuntoja vuorokauden aikana koskaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.