Selkäänpuukottajat saatava pois netistä

- Oikeusjuttuja tulisi vähemmän ja viranomaisten käskytyshalu vähenisi. Samalla tavalla perustellaan JSN:n roolia. Itsesääntely vähentää ulkopuolisten halua puuttua asiaan.

Näin Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen konkretisoi hänen esittämänsä nettivaltuutetun toimen antia pidemmän päälle.

Hän maalaili maanantaina internetiin nettivaltuutettua ja nettivaltuutetun toimistoa karsimaan räikeimpiä ylilyöntejä verkkokeskusteluista, joita käydään perinteisten viestimien verkkosivustojen ulkopuolisissa blogeissa ja keskustelufoorumeilla.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin, jolla oli maanantaina 40-vuotisjuhla.

JSN:n puheenjohtaja joutui avauksensa jälkeen melkoisen kritiikkivyöryn alle. Hänen kokemuksensa mukaan niin käy aina, kun kritisoi jollakin tavalla internetiä.

- Nettiväki on aika aggressiivista ja impulsiivista porukkaa, joka reagoi nopeasti, Hyvärinen muotoili keskiviikkona Kuopiossa.

Hän ennakoi, että nettivaltuutetun kaltaisen itsesääntelyelimen puuttuessa Suomessakin säädetään yhä enemmän internetiä koskevia lakeja, suljetaan entistä enemmän verkkosivustoja ja turvaudutaan jopa ennakkosensuuriin.

- Onko se parempi vaihtoehto. Tai onko poliisitutkimus aina parempi vaihtoehto?

- Vaikuttaa olevan paljon blogi-kirjoittajia, joista on mukavampaa, jos asiat menevät oikeuteen ja poliisille. Itse olen oppinut ajattelemaan median parissa, että on parempi, kun asioita hoidetaan itse maalaisjärjellä, eikä aina huudeta viranomaisia apuun, Hyvärinen vertailee.

Hän vieraili synnyinpitäjässään puhumassa äidinkielen ja historian opettajille Savon Sanomien Mediaillassa

Internetin logiikalle leimallisesti Hyvärisen kritisoijat ovat ampuneet pääosin nimimerkin takaa. Hyvärinen itse peräänkuuluttaa rohkeutta oman nimen käyttöön myös nettikeskusteluissa.

Hän ihmettelee ajatusta, jonka mukaan oman nimen käytön edellyttäminen veisi ihmisiltä kirjoittamishalut.

- Ihan kuin Suomi olisi pohjimmiltaan valehtelijoiden klubi, jossa valehdellaan heti, kun tilaisuus tulee. Eihän niin toimita normaalissa elämässäkään, Hyvärinen kummastelee.

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän ihmissuhteen raunioilla paikkaansa etsinyt Juho Kautto löysi Rautionmäeltä tukiverkoston ja metsää – kolmas yritys vei äänekoskelaisen eduskuntaan

Pääsiäisen sää jatkuu kuivana ja lämpimänä – maastopalojen riskialue laajenee

Mies riehui torstai-iltana Keltinmäessä – heitti rappurallin ikkunaan ja rikkoi pakettiauton takalasin

Saarijärven ahdisteluepäilyistä ei syytteitä turvapaikanhakijoille – teinitytöt suunnittelivat viesteissä etukäteen, mitä poliisille tapahtumasta kerrottaisiin

Aviomies herätti vaimonsa, hakkasi hänet ja töni alasti pihalle Muuramessa

Kahden epäiltiin altistuneen kemikaalille Stora Enson sellutehtaalla Oulussa

Laukassa lypsetään tänä keväänä tuhat emokalaa – tuloksena on miljoonia kirjolohen poikasia: kalakasvattamossa isketään kasvavaan kysyntään

Ensikertalaisena eduskuntaan valittu Joonas Könttä ei halua hallitukseen: "Keskustan paikka on oppositiossa"

Oli kesäloman viimeinen päivä, kun poliisiauto ajoi Katja Lahtisen pihaan – häiden sijasta tulikin hautajaiset ja suuri suru

Palomestari: Pilkkimiskausi voisi olla minun mielestäni jo ohi – Oulussa pelastettu useita veden varaan joutuneita ihmisiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.