Selkäänpuukottajat saatava pois netistä

- Oikeusjuttuja tulisi vähemmän ja viranomaisten käskytyshalu vähenisi. Samalla tavalla perustellaan JSN:n roolia. Itsesääntely vähentää ulkopuolisten halua puuttua asiaan.

Näin Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen konkretisoi hänen esittämänsä nettivaltuutetun toimen antia pidemmän päälle.

Hän maalaili maanantaina internetiin nettivaltuutettua ja nettivaltuutetun toimistoa karsimaan räikeimpiä ylilyöntejä verkkokeskusteluista, joita käydään perinteisten viestimien verkkosivustojen ulkopuolisissa blogeissa ja keskustelufoorumeilla.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin, jolla oli maanantaina 40-vuotisjuhla.

JSN:n puheenjohtaja joutui avauksensa jälkeen melkoisen kritiikkivyöryn alle. Hänen kokemuksensa mukaan niin käy aina, kun kritisoi jollakin tavalla internetiä.

- Nettiväki on aika aggressiivista ja impulsiivista porukkaa, joka reagoi nopeasti, Hyvärinen muotoili keskiviikkona Kuopiossa.

Hän ennakoi, että nettivaltuutetun kaltaisen itsesääntelyelimen puuttuessa Suomessakin säädetään yhä enemmän internetiä koskevia lakeja, suljetaan entistä enemmän verkkosivustoja ja turvaudutaan jopa ennakkosensuuriin.

- Onko se parempi vaihtoehto. Tai onko poliisitutkimus aina parempi vaihtoehto?

- Vaikuttaa olevan paljon blogi-kirjoittajia, joista on mukavampaa, jos asiat menevät oikeuteen ja poliisille. Itse olen oppinut ajattelemaan median parissa, että on parempi, kun asioita hoidetaan itse maalaisjärjellä, eikä aina huudeta viranomaisia apuun, Hyvärinen vertailee.

Hän vieraili synnyinpitäjässään puhumassa äidinkielen ja historian opettajille Savon Sanomien Mediaillassa

Internetin logiikalle leimallisesti Hyvärisen kritisoijat ovat ampuneet pääosin nimimerkin takaa. Hyvärinen itse peräänkuuluttaa rohkeutta oman nimen käyttöön myös nettikeskusteluissa.

Hän ihmettelee ajatusta, jonka mukaan oman nimen käytön edellyttäminen veisi ihmisiltä kirjoittamishalut.

- Ihan kuin Suomi olisi pohjimmiltaan valehtelijoiden klubi, jossa valehdellaan heti, kun tilaisuus tulee. Eihän niin toimita normaalissa elämässäkään, Hyvärinen kummastelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.