Selkäkipuiset potilaat ovat tyytyväisiä fysioterapeutin suoravastaanottoon

Valtaosa selkäkipupotilaista on tyytyväisiä fysioterapeutin suoravastaanottoon. Fysioterapeuttien suoravastaanottokäytäntö on aloitettu jo useassa sairaanhoitopiirissä Suomessa. Fysioterapeuteilla on suoravastaanottoa myös esimerkiksi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus Jyten toimipisteissä.

Ennen toiminnan aloittamista fysioterapeutit ovat suorittaneet vähintään 15 opintopisteen lisäkoulutuksen.

Asiakkaat pääsivät suoraan fysioterapeutin vastaanotolle, jossa fysioterapeutti tutki heidät ja antoi akuutin kivun hoito-ohjeet ja jatkossa myös opastuksen toimintarajoitteiden korjaamiseen ja kunnon ylläpitoon niin, ettei kipu uusiutuisi.

Kolme kuukautta fysioterapeutilla käynnin jälkeen asiakkaille tehtiin kirjallinen kysely, jossa selvitettiin asiakkaan selkäkivun uusiutumista ja annettujen ohjeiden toteutumista.

Kyselytutkimus toteutettiin 150 selkäkipuasiakkaalle, joista 80 vastasi kyselyyn. Vastanneista yli 80 prosenttia oli erittäin tyytyväisiä fysioterapeutilla käyntiinsä ja ilmoitti hyötyneensä fysioterapeutilla käynnistä paljon. Vain yksi työikäisistä, työssä käyvistä henkilöistä oli kyselyhetkellä sairauslomalla.

Terveystieteiden maisterin, fysioterapeutin opettajan Eira Karvosen fysioterapian väitöstutkimuksen osatyö: Karvonen E, Paatelma M ja Heinonen A: ”Asiakkaiden kokemuksia fysioterapeutin suoravastaanotolla käynnistä selkäkivun varhaisvaiheessa” on julkaistu Kuntoutus 3-4/2017 -lehdessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .