Selvä pää ja pelastusliivi säästäisivät monta henkeä, mutta löysät asenteet ovat tiukassa

Kuluvalla viikolla päättyvä vesiturvallisuuskampanja muistuttaa myös syksyllä kylmenevän veden riskeistä.

Suomalaisten vesiturvallisuudessa on saattanut tapahtua edistystä, sillä alustavien tilastojen mukaan hukkumiset ovat viime vuosina vähentyneet.

– Jos katsotaan kymmenen vuoden tilastoa, hukkuneiden määrä on noin 150–200 vuosittain. Nyt on päästy noin sataan, toteaa Viisaasti vesillä -kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Kampanjan järjestäjä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) kerää suuntaa-antavia tilastoja hukkumisista lehti­tietojen perusteella. Niiden valossa ero on selvä: vuosina 2010–2014 hukkui vuosittain keskimäärin 135 ihmistä, vuosina 2015–2017 keskiarvo taas oli 91.

– Toivon, että viestintä olisi tehonnut ja valveutuneisuus olisi parantunut, Sulkava sanoo.

Varmempia tietoja hukkumisten määrän muutoksesta saadaan, kun Tilastokeskusten kuolinsyitä koskevat tilastot valmistuvat. Tällä hetkellä uusimmat luvut ovat vuodelta 2016, jolloin Tilastokeskuksen mukaan hukkui tapaturmaisesti 87 ihmistä.

Vuosivaihtelua aiheut­taa ainakin sää – esimerkiksi viime aikojen synkin hukkumisvuosi 2010 oli myös ennätyksellinen hellekesä, ja kuluvan vuoden helteisessä heinäkuussa suomalaisia hukkui SUH:in tilastojen mukaan 20 enemmän kuin edellisvuoden kolean heinäkuun aikana.

Helteisen kesän päätyttyä Sulkava kehottaa vesille lähteviä varomaan kuitenkin myös kylmeneviä vesiä.

– Veden lämpötiloja kannattaa seurata. Ja jos syksyllä veneillään, kannattaisi olla kuivapuku ja muutoinkin varusteet kunnossa. Kylmä vesi vie nopeasti voimat, Sulkava toteaa.

 

Asiaankuuluvat varusteet voisivat ehkäistä suuren osan hukkumiskuolemista ylipäätään. Turvallisemman vesillä liikkumisen tiellä ovat Sulkavan mukaan edelleen asenteet.

– Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta hukkuneesta olisi voinut pelastua pelastusliivin avulla. On aivan selvä, että liiviä tulisi käyttää, mutta ihmiset ajattelevat, että ei se osu omalle kohdalle ja uimataito pelastaa, Sulkava huokaa.

Toinen merkittävä syy suomalaisten hukkumiseen on alkoholi. Vuoden 2016 tilastojen perusteella alkoholilla on osuutensa noin puolessa hukkumiskuolemista. Hukkuminen ei ole yleisimpiä kuolinsyitä, mutta Sulkava kehottaa suhteuttamaan sitä esimerkiksi liikennekuolemiin.

– Koko Suomen mittakaavassa hukutaan lähes yhtä paljon kuin kuollaan tieliikenteessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .