Selvittämättömien väkivalta- ja seksuaalirikosten osuus kasvanut

Seksuaalirikoksissa selvittämisprosentti on viimeisen viiden vuoden aikana pudonnut kymmenen prosenttiyksikköä, käy ilmi poliisin tilastoista.

Poliisi saa ratkottua yhä harvemmin heille ilmoitetut väkivalta- ja seksuaalirikokset. Sekä henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa että seksuaalirikoksissa selvittämisprosentti on viimeisen viiden vuoden aikana pudonnut kymmenen prosenttiyksikköä, käy ilmi poliisin tilastoista. Vuonna 2016 henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista selvisi enää 67 prosenttia ja seksuaalirikoksista 62 prosenttia.

Poliisihallituksen rikostorjunnan poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa pitää pudotusta merkittävänä.

– Yleisesti selvitysasteet ovat vuosien varrella laskeneet hieman ja tutkinta-ajat pidentyneet, mutta kymmenen prosenttiyksikön lasku on merkittävä.

Lievimmät rikostyypit jäävät selvittämättä

Tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kertoo, että henkirikosten selvitysprosenteissa vastaavaa pudotusta ei ole nähtävissä.

– Ainakin vuodesta 2002 saakka, kun olemme seurantaa tehneet, selvittämättä on jäänyt noin 1,5 prosenttia. Osa näistäkin selviää myöhemmin.

Selvittämättä siis jää yhä enemmän rikoksia lievemmistä rikostyypeistä.

Lehden mukaan pudonnutta selvitysprosenttia huolestuttavampaa on tasainen laskeva suunta, joka näkyy tilastoissa erityisesti henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten selvitysprosenteissa. Selvitettyjen rikosten määrän pysyminen järkevällä tasolla ennaltaehkäisee hänen mukaansa rikoksia selvästi paremmin kuin esimerkiksi rangaistusten pituudet.

– Yllättävää kyllä, myös impulsiivisissa rikoksissa tärkeintä näyttää olevan se, että ne pystytään selvittämään ja siitä seuraa edes jonkinlainen rangaistus, Lehti sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.