Selvitys: Helsingin kasvu vahvaa vain kansallisessa sarjassa – Vapaavuori huolestui

Kasvukaupunkien tulevaisuuden investointikyky huolettaa Helsingin pormestaria.

Maakunta ja sote-uudistus pienentävät toteutuessaan rajusti kuntien ja kaupunkien budjetteja. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan keskisuurten ja erityisesti nopeasti kasvavien kaupunkien osalta on aito huoli niiden kyvystä investoida ja kasvaa jatkossa.

– Monissa keskisuurissa ja ennen kaikkea nopeasti kasvavissa kaupungeissa tämä on aito huoli, Vapaavuori sanoi.

Vahvan taseen, riittävän kokoluokan ja eri tulonlähteiden Helsingistä Vapaavuori ei ole huolissaan. 

Vapaavuoresta on hämmentävää, kuinka yksipuolista sote- ja maakuntakeskustelu Suomessa on.

– Olemme tekemässä historian suurinta hallintoreformia ja julkinen keskustelu liittyy ainoastaan terveydenhuollon valinnanvapauteen, Vapaavuori sanoi STT:lle.

"Puolirikolliseksi häiriökäyttäytymiseksi"

Tiistaina julkaistu aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n tekemä selvitys esittää kilpailukykyä vahvistavaa ohjelmaa koko Suomen talouden kannalta keskeiselle Helsingin metropolialueelle.

Helsingin seutu kasvaa nopeasti, mutta selvityksen mukaan vauhti on silti pohjoismaisiin pääkaupunkeihin Osloon ja Tukholmaan verrattuna vaatimatonta. Laajemmassa kansainvälisessä vertailussa Suomen pääkaupungin kehitys yltää vain keskinkertaiseksi.

Vapaavuori sanoi olevansa monista selvityksen esityksistä samaa mieltä. Osasta hän on eri mieltä, mutta pitää hienona, että kaupunkipolitiikasta käydään keskustelua.

– Puolisen vuotta olen yrittänyt käynnistää tällaista kaupunkipoliittista keskustelua, ja se on tulkittu lähinnä tämmöiseksi puolirikolliseksi häiriökäyttäytymiseksi, Vapaavuori sanoi.

MDI:n selvitys sisältää paljon tuttuja lääkkeitä metropolialueen kilpailukyvyn vauhdittamiseksi. Osa keinoista vaatii toteutuakseen mittavia taloudellisia panostuksia ja muutoksia lainsäädäntöönkin.

Tutkimuksen tilaajiin kuuluvan Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä Helsingin alueen kovimmat kilpailijat löytyvät maan rajojen ulkopuolelta, lähialueiden metropoleista.

– Itselleni tuli vähän yllätyksenä, kuinka selkeästi vahvempaa kehitys muissa verrokeissa on ollut. Ehkä sitä on vähän sokaistunut tähän Suomen vertailuun, vaikka pitäisi pitää mielessä, missä sarjassa pääkaupunkiseutu pelaa, Brotherus sanoo.

Metropolialueella tarkoitetaan selvityksessä Helsingin seutua, joka käsittää Helsingin kaupungin lisäksi yksitoista kuntaa.

Englannista virallinen asiointikieli?

MDI:n selvityksessä ehdotetaan Helsingin seudulle omaa metropolisopimusta, jota Vapaavuori pitää vähän "väsähtäneenä juttuna".

Selvityksessä esille nostetaan jälleen myös ruuhkamaksut. MDI:n kehitysjohtajan Janne Antikaisen mukaan useissa metropoleissa on havaittu, että ruuhkamaksut ovat lopulta sujuvoittaneet liikennettä.

– Jos puhutaan metropolisaation haitoista, niin listojen kärkipäässä tulee kaupunkiseutujen tukkeutuminen, se kuinka kauan liikkumiseen menee aikaa, Antikainen sanoo.

Ulkomaisten osaajien ja opiskelijoiden houkuttelua ja työnteon mahdollisuuksia selvityksessä parannettaisiin tekemällä englannista virallinen asiointikieli koko metropolialueella. Vapaavuoren mukaan jollakin aikavälillä englanti on varmaan asiointikieli Helsingissä.

– Siihen on varmaan pitkä matka, että ikään kuin voidaan taata, että kaikkialla saa palvelun myös englanniksi, Vapaavuori sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.