Selvitys: Ihmiset luottavat enemmän yrityksiin kuin hallintoon

Ihmisten luottamus sekä kansalaisjärjestöihin, liike-elämään, tiedotusvälineisiin että hallintoon on lisääntynyt, selviää viestintätoimisto Edelmanin vuoden 2016 luottamusbarometristä. Selvitys kattoi 28 maata. Niiden joukossa ei ole Suomea. Pohjoismaista mukaan on päässyt vain Ruotsi.

Barometrin mukaan luotettavimpana pidetään kansalaisjärjestöjä: valtaväestöstä 55 prosenttia luottaa niihin. Kakkosena tulevat yritykset (53 prosenttia) ja kolmantena tiedotusvälineet (47 prosenttia). Hännänhuipuksi jää hallinto (42 prosenttia). Ruotsissa 46 prosenttia valtaväestöstä luottaa yrityksiin, 45 prosenttia hallintoon, 31 prosenttia mediaan ja 26 prosenttia kansalaisjärjestöihin.

Ihmiset luottavat siis enemmän yrityksiin kuin poliitikkoihin ja viranomaisiin. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbesin mukaan kuilu on jyrkkä esimerkiksi Meksikossa: siellä 76 prosenttia luottaa yrityksiin mutta vain 32 prosenttia hallintoon. Myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa ihmiset luottavat enemmän yrityksiin kuin hallintoon.

Forbesin mukaan jossakin hallinto sen sijaan voittaa yritykset: muun muassa Kiinassa, Venäjällä ja Etelä-Koreassa luotetaan enemmän hallintoon kuin liike-elämään.

Viestintätoimisto Pilgrimin mukaan luottamusta yrityksiin on vahvistanut finanssisektorin elpyminen viiden viime vuoden aikana. Luotettavimpana elinkeinoelämän toimialana säilyi teknologia. Pilgrim on Edelmanin Suomen-kumppani.

Edelmanin luottamusbarometri 2016 koostuu kaikkiaan yli 33 000 vastauksesta. Vastaukset kattavat sekä valtaväestön että niin sanotun informoidun yleisön edustajia. Informoidun väestön edustajat olivat 25–64-vuotiaita, korkeakoulutettuja sekä tulotasoltaan ylimmässä neljänneksessä oman maansa samanikäisiin verrattuna. He myös käyttävät mediaa runsaasti ja ovat kiinnostuneita talousuutisista sekä yhteiskunnallisista tapahtumista.

Tutkimuksen toteutti tutkimusyritys Edelman Berland, ja se koostui 20 minuutin nettihaastatteluista 13. lokakuuta – 16. marraskuuta 2015. Kyse on Edelmanin kuudennestatoista vuotuisesta luottamus- ja uskottavuustutkimuksesta.

Lähde: Edelmanin luottamusbarometri 2016, Forbes

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.