Selvitys: Keski-Suomen kuntien kannattaa järjestää oma muovinkeräys – tiesitkö nämä kierrätysmuoveista?

Suomessa on noin 550 muovikeräyspistettä, joita ylläpitää muovipakkausten tuottajayhteisö eli Suomen Uusiomuovi Oy:n yhteistyökumppani Rinki. Se laajentaa verkostoa edelleen, vaikka lakisääteinen minimimäärä on jo täytetty.

Myös kunnilla on mahdollisuus täydentää keräysverkostoa omin kustannuksin. Keski-Suomen liiton Circwaste-hankkeen teettämän selvityksen mukaan ekopisteisiin sijoitettava keräys ilmastovaikutuksiltaan hyödyllistä todennäköisesti maakunnan kaikissa kunnissa. Selvitys koski kymmentä eri kokoista kuntaa.

Sen sijaan kiinteistökohtaisen erilliskeräyksen järjestäminen pienissä ja harvaan asutuissa kunnissa ei ole enää ekoteko vaan sen ilmastovaikutukset ovat kuljetusmatkojen takia negatiiviset.

Projektipäällikkö Outi Pakarinen Keski-Suomen liitosta valaa kuitenkin uskoa tulevaisuuteen.

– Kun liikenteen ilmastopäästöjä saadaan vähennettyä esimerkiksi biopolttoaineiden käytön yleistyessä, tilanne voi muuttua.

Selvitys perustuu oletusarvoihin, että keräys suoritetaan dieselkäyttöisellä kalustolla, kerättävän muovin kierrätysaste on 70 prosenttia ja että muovia kertyy oletettu määrä. Kaikki nämä oletusarvot voivat olla todellisuudessa toiset paitsi nyt, myös tulevaisuudessa, kun ihmisten halu ja mahdollisuudet kierrättää kehittyvät.

Selvitys antaa kuitenkin suuntaa vaikutuksista ja kustannuksista. Kunnalle muovinkeräyksen järjestäminen ekopisteellä ei kaada kuntataloutta. Esimerkiksi Hankasalmella kustannus olisi 1,6 euroa asukasta kohden, Uuraisilla euron ja Kivijärven, Kinnulan ja Kannonkosken yhteisalueella 2,8 euroa vuodessa asukasta kohden.

Keski-Suomen kotitaloudet tuottavat muovipakkausjätettä noin 6 352 tonnia vuodessa. Siitä vain 231 tonnia saadaan tällä hetkellä kerättyä Ringin ekopisteillä. Kyyjärvellä on jäteyhtiön järjestämä keräyspiste, jossa kertymä on kuusi tonnia vuodessa.

Jyväskylässä kerätyn muovin määrä on noussut 180 tonniin, kun keräyspisteitä on 15. Sekajätteen joukkoon pakkausmuovia päätyy edelleen 2 858 tonnia.

Marraskuussa alkaa Mustankorkea Oy:n kiinteistökohtainen keräyskokeilu, johon on ilmoittautunut mukaan 200 kiinteistöä. Kokeilu tuottaa uutta arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon ihmiset oikeasti lajittelevat muovia ja mitkä ovat sen todelliset kustannukset.


Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .