Selvitys: Lapin maakunnassa tarvitaan kaksi päivystyssairaalaa ja sote-keskus joka kuntaan

Länsi-Pohjan sairaalaa koskeva ulkoistussopimus sisältää selvittäjien mukaan "vinoumia päätösvallassa".

Lapin maakunnassa tarvitaan jatkossakin kaksi ympärivuorokautisesti päivystävää sairaalaa, suosittavat sosiaali- ja terveysministeriön asettamat selvityshenkilöt. Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä ja Lapin keskussairaala Rovaniemellä pitäisi heidän mukaansa yhdistää hallinnollisesti saman johdon alaisuuteen vuoden 2020 alusta.

Lisäksi jokaisessa Lapin kunnassa pitää olla sote-keskus pitkien välimatkojen takia, selvittäjät ehdottavat.

Selvittäjät huomauttavat, että joulukuussa tehty Länsi-Pohjan sairaalaa koskeva ulkoistussopimus sisältää "tavanomaisesta käytännöstä poikkeavia ehtoja ja vinoumia päätösvallassa". Lisäksi sen katsotaan haittaavan Länsi-Pohjan ja Lapin sairaaloiden hallinnon yhdistämistä.

– Tämä (yhdistäminen) ei liene kaikilta osin mahdollista niin kauan kun Kemin Länsi-Pohjan sairaalan erikoissairaanhoidosta vastaa toinen palveluntuottaja eli Mehiläinen Länsi-Pohja Oy, tiedotteessa sanotaan.

Neljä Meri-Lapin kuntaa, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ja terveyspalveluyhtiö Mehiläinen tekivät joulukuussa sopimuksen, jolla ulkoistetaan valtaosa Länsi-Pohjan keskussairaalasta 15 vuodeksi. Sopimuksella perustettiin yhteisyritys Mehiläinen Länsipohja Oy, jolle palvelutuotannon on tarkoitus siirtyä kesäkuussa, arvioitiin joulukuussa. Sopimuksessa ovat mukana kunnat Tornio, Keminmaa, Kemi ja Simo.

– Lainsäätäjän tulee erikseen harkita, onko tarkoituksenmukaista velvoittaa maakunta ottamaan vastuu tällaisista sopimuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ministeri Saarikko: Lapissa jatkaa kaksi ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa

Selvityshenkilö Manninen: Paras vaihtoehto olisi, että Länsi-Pohjan ulkoistussopimus kaatuisi oikeudessa