Selvitys: Piittaamattomasti myönnettyä pikavippiä ei ehkä saisi periä takaisin

Ehdotus koskee tilannetta, jossa käytössä olisi positiivinen luottorekisteri.

Pikavippien perintäoikeutta voitaisiin rajoittaa, jos luotonantajan huolimattomuus on yksi syy velallisen maksuvaikeuksiin. Näin ehdotetaan oikeusministeriön selvityksessä positiivisen luottorekisterin perustamisesta.

Selvityksessä ei esitetä, että perintäoikeutta rajoitettaisiin tässä ja nyt, vaan esitys koskee tilannetta, jossa Suomeen olisi perustettu velallisen tulo- ja velkatiedot keskitetysti kokoava positiivinen luottorekisteri. Silloin myös luotonantajalle säädettäisiin velvollisuus tarkastaa luotonhakijan tiedot rekisteristä.

Jos luotonantaja rekisteristä saamistaan tiedoista huolimatta arvioisi hakijan luottokelpoisuuden huolimattomasti ja tämä joutuisi maksuvaikeuksiin, rangaistuksena olisi luoton perintäkelpoisuuden rajoittaminen.

Pikavippien perintäoikeuden rajoittamista esitti Keskisuomalainen pääkirjoituksessaan 27. elokuuta.

Ehdotusta kommentoineet asiantuntijat (KSML 1.9.) pitivät ideaa rohkeana ja mielenkiintoisena mutta epäilivät, että sitä olisi vaikea toteuttaa. Perusteena olivat muun muassa vaikeudet erottaa pikavippejä muista luotoista.

Yritysoikeuden professori Erkki Kontkasen laatima selvitys positiivisen luottorekisterin perustamisesta luovutettiin oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.) tiistaina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .