Selvitys: Ruoka-avun määrä kasvaa Suomessa

Ruoka-avun tarve ja määrä kasvavat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tämä ilmenee yhteispohjoismaisesta selvityksestä, johon Suomesta osallistuivat Luonnonvarakeskus Luke ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Suomen osalta selvitys keskittyi erityisesti pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Alueella jaetaan vuosittain ruokaa kahdesta kolmeen miljoonaa kiloa. Se vastaa noin 10–15 prosentin osuutta alueen kauppojen ruokahävikistä.

Kauppojen ja teollisuuden lahjoittamaa ruokaa jakavat pääasiassa erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt. Selvityksen mukaan ruoan jakaminen on Suomessa melko tehokasta ja hyvin organisoitua. Yhteensä ruokaa jaetaan jopa tuhansille tarvitsijoille useamman kerran viikossa.

Luken tutkija Kirsi Silvennoinen uskoo, että ruoan lahjoittamista voisi lisätä sekä teollisuudessa että kaupan alalla.