Selvitys paljasti karun kuvan Helsingin hovioikeudesta: kiusaamista ja rasistisia vitsejä

Helsingin hovioikeuden parin vuoden takainen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvitys antaa karun kuvan tuomioistuimesta. Hovioikeus julkisti kesällä 2013 tehdyn selvityksen torstaina. Hovi halusi alun perin salata paperin ja kieltäytyi toimittamasta sen jäljennöstä toimittajille. Korkein hallinto-oikeus antoi tämän kuun alussa päätöksen, jonka seurauksena selvitys oli kuitenkin julkistettava.

Selvitys vahvistaa, että seksuaalista häirintää esiintyi etenkin juhlissa, joissa naisia oli kohdeltu epäasiallisesti "kourimalla" ja muutoinkin tasa-arvolain vastaisesti. Päivittäisessä työssä tällaista ei selvityksen perusteella esiintynyt, joskin seksuaalissävytteistä sanallista vihjailua käytettiin myös päivittäisen työn yhteydessä.

Selvitys paljasti niin ikään, että hovioikeudessa kerrottiin rasistisia vitsejä ja käytettiin alentavaa kieltä, kuten sanoja "neekeri", "ryssä" ja "homo".

Hovioikeuden työntekijät olivat puhuneet asiattomalla tavalla myös muun muassa seksuaalirikosten uhreista.

Kiusaamista ja mitätöintiä

Selvityksestä paljastui niin ikään kiusaamiskulttuuri.

– Hovioikeudessa esiintyy myös työntekijöiden keskinäisessä kanssakäymisessä sanallista kiusaamista ja nöyryyttämistä, raportissa kirjoitettiin.

Esimerkiksi kansliahenkilökunta koki, että heitä ei arvostettu ja että heille puhuttiin epäasiallisesti.

Selvityksessä huomautetaan, että eri osastojen väliset erot ovat olleet merkittävät. Selvityksen toimenpidesuositukset pitivät sisällään muun muassa keskusteluita asianomaisten henkilöiden kanssa, koulutusta ja sisäisten ohjeistusten päivittämistä sekä varhaista puuttumista.

Hovioikeuden presidentti Mikko Könkkölä kertoo, että tuomioistuimen sisäinen tilanne on nyttemmin normalisoitunut.

– Meidän työpaikallamme on käyty tätä monin tavoin läpi. Jo kauan sitten olemme katsoneet, että asia on loppuun käsitelty.

Könkkölä kertoo, että viime keväänä tehdyn uuden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn tulokset ovat yleisesti ottaen hyvät.

– Tilanne on kehittynyt hyvään suuntaan. Raportin mukaan parannettavaa on vielä vähemmistöihin liittyvissä asenteissa ja kielenkäytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.