Selvitysryhmä vaatii Kittilää pidättämään rikoksista epäillyt valtuutetut luottamustoimista

Toimintakyvytön kunnanhallitus korvattava tilapäisellä valiokunnalla - yli puolet kunnanhallituksesta syytettyinä rikoksista

Kittilän hallintoa ratkonut valtiovarainministeriön selvitysryhmä suosittaa Kittilää pidättämään syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi. Sen mukaan päätös luottamustoimista pidättämisestä pitää panna täytäntöön heti.

Ryhmän mukaan päätös on välttämätöntä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi.

– Kunta on ajautunut viime vuosina johtamisen ja päätöksenteon kriisiin. Kunnan hallinto on poikkeuksellisissa vaikeuksissa, sanoo selvitysryhmän jäsen Liisa Talvitie.

Luottamustoimista pidättäminen koskisi yli puolta kunnanhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä, mikä tekee sen toimintakyvyttömäksi. Selvitysryhmän mukaan kunnanvaltuuston tulee asettaa tilapäinen valiokunta hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä toimista pidättämisen ajaksi.

Selvitysryhmä ohjeistaa kunnanvaltuuston puheenjohtajaa kutsumaan luottamustoimista pidätettyjen valtuutettujen tilalle varavaltuutetut. Lisäksi hänen tulee myös pyytää kunnan keskusvaalilautakuntaa määräämään uusia varavaltuutettuja.

Jos vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan varavaltuutettuja ei sittenkään löydy tarpeeksi täyttämään kaikkia paikkoja, määrä jää vajaaksi.

Pallo on nyt Kittilällä - ministeriö voi toimia, jos kunta ei sitä tee

Talvitie korostaa sitä, että pallo on nyt Kittilän kunnalla ja että selvitysryhmän työ on nyt tehty. Kunnan pitää Talvitien mukaan käsitellä asia mahdollisimman pian, mutta mitään aikarajaa laki ei anna.

Jos Kittilä ei tottele selvitysryhmän suosituksia, valtiovarainministeriö voi pidättää syytteissä olevat luottamushenkilöt tehtävistään.

Kittilän kunnanvaltuusto ja kunnanhallitus aikovat käsitellä selvitysryhmän esityksiä ainakin alustavasti seuraavissa kokouksissaan, sanovat vt. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa ja valtuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) STT:lle.

Seuraava hallituksen kokous on ensi tiistaina 6. maaliskuuta ja valtuuston kokous 26. maaliskuuta.

Nevalaisen mukaan selvitysryhmän esitys oli "aika raaka", mutta toimeksiannon mukainen.

Nevalainen kertoo aikovansa pyytää keskusvaalilautakuntaa nimeämään lisää varavaltuutettuja.

Ylinampa pitää selvitystä perusteellisena. Hän sanoo esittäneensä jo aiemmin, että luottamushenkilöt pitäisi pidättää tehtävistään.

– Selvitysryhmän loppuraportti on aika samansuuntainen, mitä olen itsekin esittänyt.

"Luottamushenkilöt jakaantuneet kahteen leiriin"

Selvitysryhmän Talvitien mukaan Kittilän kriisi tulee ilmi monella tavalla.

– Tämä näkyy eripuraisena päätöksentekona, epäluottamuksen ilmapiirinä, avainhenkilöiden vaihdoksina, henkilöstön stressaantumisena ja sairauspoissaoloina.

Luottamushenkilöt ovat jakautuneet vahvasti kahteen leiriin, Talvitie sanoo.

– (Se) näkyy äänestyspäätöksinä, valituksina ja yhteisen tahtotilan puutteena sekä kyvyttömyytenä neuvotella yhteisistä linjoista.

Hallinnossa vallitsee Talvitien mukaan "pelon ilmapiiri", joka liittyy jo oleviin ja mahdollisesti vielä tuleviin syytteisiin ja tutkintapyyntöihin. Luottamushenkilöt pelkäävät virheitä, hän sanoo.

Selvitysryhmän puheenjohtaja Antti Rantakokko huomauttaa, että kunnan ylin johto on vaihtunut tiheään kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisesta lähtien.

– (Tämä on) osaltaan aiheuttanut haastetta, epävakaisuutta ja ennustamattomuutta hallintoon.

Selvitysryhmä ei ottanut kantaa tätä valtuustokautta koskeviin rikosepäilyihin. Keskusrikospoliisi on kertonut tutkivansa niiden osalta virka- ja työrikoksia.

Yle Rovaniemi kertoi viime joulukuussa, että yksi tutkittavista asioista on Timo Kurulan (kesk.) valinta vt. kunnanjohtajaksi ja että Kurulaa seurannut vt. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa on yksi useista virkarikoksista epäilty. Ylinampa ei kommentoi tälle valtuustokaudelle liittyviä epäilyjä.

Syönyt kuntalaisten luottamusta

Kittilän hallintokriisi on vaikuttanut merkittävästi kuntalaisten luottamukseen päätöksentekoa kohtaan, uskovat kunnanvaltuuston varapuheenjohtajat Inkeri Yritys (Oikeudenmukainen Kittilä) ja Yrjötapio Kivisaari (kesk.).

– Se on varmasti vaikuttanut kaikkeen, se ei ole voinut olla vaikuttamatta. Sen kuulee ja näkee kuntalaisten keskuudesta, Yritys sanoo STT:lle.

Kivisaari sanoo, että luottamuksen takaisin saaminen vie varmasti aikaa ja vaatii töitä.

– Mutta ei täällä voida jäädä tuleen makaamaan. Tärkeintä on, että saadaan sellaista vuoropuhelua, että päästään neuvottelemaan ja opitaan tulemaan toinen toisiamme vastaan. Hihojen käärimistä vailla.

Alkoi hiihtohissiyhtiön sotkuista

Valtiovarainministeriö perusti Antti Rantakokon johtaman kolmihenkisen ryhmän viime vuoden lopulla selvittämään Kittilän hallintovaikeuksia. Ministeriö arvioi tuolloin, että Kittilän kunnan hallinto ja toiminta ovat poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin hallinnon saattamiseksi lain mukaiseksi.

Vaikeuksien taustalla ovat syytteet, joita on nostettu 27:ää entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää vastaan.

Niin sanottu Lex Kittilä -menettely sai lähtölaukauksen, kun Kittilän kunnanvaltuusto viime vuoden syksyllä päätti olla pidättämättä virkarikossyytteitä saaneita luottamushenkilöitä päätöksenteosta ennen heidän oikeudenkäyntiensä loppua. Lex Kittilänä tunnettu laki sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon.

Koko sotku sai alkunsa jo vuonna 2013, kun kunnan enemmistöomistuksessa olevan hiihtohissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren alettiin epäillä junailleen hissikauppoja epäasiallisesti. Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja myöhemmin hissiyhtiön hallitus tekivät tutkintapyynnön Palosaaren toimista.

Hissiyhtiön hallitus erotti Palosaaren, mutta heti vuoden 2014 alussa yhtiökokous erotti yhtiön hallituksen. Uusi hallitus kutsui Palosaaren takaisin toimitusjohtajaksi ja perui tutkintapyynnön.

Saman vuoden syksyllä Kittilän kunnanvaltuusto antoi Mäkelälle potkut, jotka korkein hallinto-oikeus totesi myöhemmin lainvastaisiksi.

Juttua muokattu 27.2.2018 klo 15:16: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Vehviläinen: Kittilän kunta poikkeuksellisessa hallinnollisessa kriisissä

Kittilän kunnanvaltuusto käsittelee selvitysryhmän esityksiä kuukauden päästä

Kittiläläisten luottamuksen takaisin saaminen on työn takana, uskovat valtuuston varapuheenjohtajat