Murhamysteeri: Miehen matka päättyi sorakuopalle – Keltainen Skoda aloitti kiharaisen tutkinnan

Raimo Valkosen surman tutkinta eteni korkeimpaan oikeuteen asti, mutta syyllistä ei koskaan tuomittu.

Työmiehet saapuivat Seppälän soramontulle tiistaiaamuna 26. marraskuuta vuonna 1981 kuten joka aamu. Työt yöllisen räntäsateen jäljiltä hieman loskaisessa kelissä keskeytyivät karmealla tavalla, kun montulta löytyi raa’asti surmatun miehen ruumis.

Mies selvisi pian Hankasalmella 1955 syntyneeksi Raimo Valter Valkoseksi, joka oli saapunut maanantai-iltana Lohjalta Jyväskylään. Valkonen oli surmattu puolenyön jälkeen seitsemällä puukoniskulla soramontulla lähellä löytöpaikkaansa.

Poliisi aloitti tiiviin tutkinnan ja Valkosen liikkeet alkoivat lukuisien vihjeiden perusteella pian selvitä. Hän oli saapunut iltakahdeksalta junalla Jyväskylään ja noussut Sokoksen pysäkiltä viimeisenä bussiin numero 9. Bussista hän jäi Seppälän teollisuusalueella silloisen Unionin huoltoaseman pysäkillä.

Tämän jälkeiset tapahtumat vaativat enemmän selvittelyä, mutta tammikuun alussa 1982 keskeiseksi nousi keltainen Skoda-henkilöauto.

Pariskunta nauroi murhasyytteille

Havainnot Valkosen nousemisesta autoon Laukaantiellä olivat epämääräisiä, mutta ratkaisu tuntui löytyvän usean todistajan näkemästä riitelystä Huhtasuon lämpökeskuksen luona, missä keltaisen Skodan luona Valkosen näköinen mies riiteli naisen ja myöhemmin paikalle saapuneen miehen kanssa.

Tammikuun 12. päivä pidätettiin jyväskyläläinen pariskunta lisätutkimuksien ajaksi. Viikkoa myöhemmin heidät vangittiin. Rikostaustaiset syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Tapaus eteni käräjäoikeuden käsittelyyn helmikuun puolivälissä. Suullisen käsittelyn jälkeen oikeudenkäynti jatkui maaliskuussa, jolloin 24-vuotiaalle naiselle ja 34-vuotiaalle miehelle luettiin syytteet yksitekoisesta murhasta ja törkeästä ryöstön yrityksestä.

Keskeisinä todisteina olivat todistajalausunnot sekä Valkosen ja syytettyjen vaatteista löydetyt kuitunäytteet. Myös murha-aseiksi epäillyt puukko ja leipäveitsi sekä auton renkaanjäljet soramontulla olivat todisteina.

Syytetyt nauroivat väitteille.

Raskauttavat todisteet eivät riittäneet

Puolustus ajoi huhtikuussa lykkäyksen jälkeen pontevasti tyhjäksi todistajien lausuntoja sekä vaatteiden kuitunäytteiden ja miessyytetyn omistamista housuista löytyneen veritahran todistusarvoa. Muun muassa kolme poliisia todisti pariskunnan olleen Jyväskylän torilla samaan aikaan, kun heidän väitettiin olleen keltaisella Skodallaan Kangasvuoren ja Seppälän alueella.

Oikeus jalkautui tutkimaan Valkosen ja syytettyjen oletettuja reittejä arvioiden matkoja ja niihin kuluvaa aikaa. Käsittelyä lykättiin edelleen toukokuulle, kun syyttäjä muun muassa odotti hiusnäytteiden analyysiä todistusaineistoksi.

Loppupuheenvuorojen jälkeen oikeus totesi kuitu-, hius- ja verinäytteiden viittaavan vahvasti syytettyjen olleen vastoin väitteitään tekemisissä surmatun kanssa. Sen sijaan toteen näyttämättä jäi, että syytetyt olisivat syyllistyneet Valkosen ryöstön yrittämiseen ja surmaamiseen.

Syytetyt tuli kuitenkin pitää vangittuina kunnes kihlakunnanoikeuden päätös saa lainvoiman tai Vaasan hovioikeus toisin määrää.

Tapausta käsiteltiin hovioikeudessa elokuussa ja se päätti välipäätöksellä vapauttaa epäillyn avioparin. Päätöksen vahvistuttua lokakuussa siitä tehtiin kaksi valitusta, joiden nojalla juttu siirtyi korkeimpaan oikeuteen.

Korkein oikeus totesi päätöksessään joulukuussa 1983, että kuitututkimukset viittaavat vahvasti syytettyjen olleen tekemisissä Valkosen kanssa, mutta todistusaineisto ei ole kokonaisuudessaan tukenut syytettä.

Näin syytetty aviopari oli lopullisesti vapautettu syytteistä. He vaativat korvauksia vankeusajaltaan, mutta niitä ei myönnetty.

Molemmat syytteessä olleet ovat nyt jo kuolleet.

Sarjassa käydään läpi Keski-Suomessa tapahtuneita sekä maakuntaan liittyviä selvittämättömiä henkirikoksia. Tiedot perustuvat Keskisuomalaisen ja poliisin arkistoihin, poliisien haastatteluihin sekä aikalaiskuvauksiin tapahtumista. Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa 19.8.2006.

Juttusarjan osia julkaistaan Keskisuomalaisen verkkopalvelu KSML.fi:ssä joka sunnuntai.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .