Seppo Tiitinen haluaa Suomelle valtuudet rajat ylittävän tietoliikenteen seurantaan

Valiokuntatyössä eduskunnan ex-pääsihteeri on huomannut ennenkuulumattomia menettelytapoja.

Tiedustelulain uudistusprosessi on parhaillaan käynnissä eduskunnassa. Sen entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen pitää uudistusta välttämättömänä. Hänen mukaansa on saatava valtuudet, jotta rajat ylittävää tietoliikennettä pystytään riittävästi seuraamaan.

– Kun ollaan oikeusvaltiossa, tällaiset asiat pitää järjestää lainsäädännöllä ja luoda lainsäädännölliset puitteet, miten sitä hoidetaan. Ja siitä tässä on kysymys, hän sanoo.

Tavallisen ihmisen, joka elää normaalia elämää eikä sotkeennu mihinkään rikolliseen toimintaan, ei Tiitisen mukaan tarvitse pelätä tietosuojansa puolesta.

– Eivät yksityisten ihmisten yksityiset asiat kiinnosta ketään. On ihan itsensä ylenmääräistä korostamista, jos kuvittelee, että minun yksityiset asiani ovat niin kiinnostavia, että viranomaiset niitä virkatyönään olisivat valmiita seuraamaan.

Tiitinen kaipaa pelisääntöjen noudattamista

Entä onko entisellä suojelupoliisin päälliköllä ja entisellä eduskunnan pääsihteerillä tunne, että pitäisi vielä päästä mukaan jommankumman työhön?

– Juuri nyt on sellainen tunne ja käsiäni syyhyää, että nyt pitäisi olla eduskunnassa. Nyt siellä tarvittaisiin vähän järjestystä ja pykälien lukemista ja sitä, että niitä myös jossain määrin noudatettaisiin, Tiitinen naurahtaa.

Hän viittaa nimenomaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Kaaosmaiseksi Tiitinen ei sentään kuvaa tilannetta, mutta vähän siinä suunnassa se kuulemma on. Tilanteessa auttaisi Tiitisen mukaan pelisääntöjen noudattaminen.

– Ei ennen ole jarrutusta tällä tavalla ollut valiokuntatasolla. Joitakin yksittäisiä yrityksiä on ollut, mutta ne ovat hoituneet muutamalla puhelinsoitolla ja esittämällä tulevaisuuden visio asianomaiselle puheenjohtajalle. Mutta nyt tuntuu olevan ennenkuulumattomia menettelytapoja, Tiitinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Seppo Tiitinen kutsuu Suojelupoliisia Supon sijaan Suopoksi, koska yleisesti käytetty lyhenne on "kielenvastainen ja arvoton"

Tiitinen: Kuuluisalla listalla ei ollut valtakunnan tason poliitikkojen nimiä