Seurakunnat harppasivat digiloikan – pääsiäisen messut striimataan

Seurakunnat ympäri maan ovat venyneet melkoiseen digiloikkaan. Koronavirusrajoitteiden vuoksi jumalanpalveluksia ei voi järjestää tavalliseen tapaan, mutta tilaisuudet pyritään järjestämään teknologian turvin.

Evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalveluksen asiantuntijan Terhi Paanasen mukaan seurakunnat striimaavat eli lähettävät verkossa pääsiäisen ajan jumalanpalveluksia.

Pääsiäisen messujen siirtyminen virtuaalimaailmaan on osalle seurakuntalaisista kuitenkin iso harmi.

– Hiljaisen viikon jumalanpalveluksiin liittyy vahvoja traditioita ja voimakkaita, dramaattisia elementtejä. Esimerkiksi kiirastorstaina alttarilta riisutaan kaikki tavarat ja valot sammutetaan ennen kuin ihmiset lähtevät pois.

Myös ortodoksinen kirkko lähettää striimejä monista pyhäköistä, muun muassa Valamon luostarista ja Uspenskin katedraalista. Suomen ortodoksisen kirkon tiedottajan Maria Hattusen mukaan pienimmätkin seurakunnat ovat nyt ryhtyneet tekemään verkkolähetyksiä.

– Emme halua saattaa ihmisiä vaaraan pääsiäisenäkään. On vain hyväksyttävä, että tänä vuonna pääsiäistä vietetään kodeissa.

Ortodoksisen kirkon pääsiäisyön ristisaattoja ei tänä vuonna järjestetä ulkosalla. Kirkon kiertävä saatto on näyttävä tapahtuma, joka voisi kerätä satapäisen yleisön Uspenskin katedraalin portaille. Siksi saatot toimitetaan tartuntariskien välttämiseksi sisätiloissa.

– Ei siis kannata lähteä kirkolle saattoa seuraamaan, sillä mitään nähtävää ei ole. Jääkää kotiin, Hattunen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.