Seurakuntavaalien äänestys vilkasta Jyväskylässä – "Otetaan omasta iästä 40 vuotta pois, niin löytyy sopiva ehdokas"

Jyväskylän Kaupunginkirkolla riitti äänestäjiä jonoksi asti sunnuntaina kolmen aikaan iltapäivällä. Äänestyspaikalta tavoitettu kirkkoherra Arto Viitala ennakoi, että äänestysprosentti saattaa hieman nousta vuoden 2014 seurakuntavaaleista. Tuolloin Jyväskylän seurakunnan äänestysprosentti oli 11,9.

– Suurin selittävä tekijä on varmasti se, että vaalipäivän äänestys on jaettu yhdeksään alueseurakuntaan toisin kuin viime vaaleissa, Viitala arvioi.

Tukea antaa myös hyvin sujunut ennakkoäänestys. Jyväskylän seurakunnassa ennakkoääniä annettiin yhteensä 7 127, kun edellisissä vaaleissa ennakkoääniä annettiin 7 098.

– Ennakkoäänestykseen voidaan olla tyytyväisiä, kun muissa isoissa kaupungeissa äänimäärä laski.

 

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Vaalien yhtenä kohderyhmänä ovat juuri nuoret äänestäjät. Kaupunginkirkon äänestyspaikalla nuoria ei ole kuitenkaan vaalipäivänä juuri näkynyt.

– Eihän se äänestäminen nuorten kohdalla hirveän vilkasta ole ollut, vaikka kouluissakin on ollut ennakkoäänestyspaikkoja. Illalla saadaan lopullinen tieto myös alle 18-vuotiaiden äänestysprosentista, Viitala muistuttaa.

Nuorta verta kaivataan myös kirkkovaltuustoihin, jotta nuorison ääni saadaan kuuluviin seurakuntaan liittyvissä asioissa. Riitta ja Olli Ojala päättivät juuri tästä syystä äänestää nuorta ehdokasta.

– Ajateltiin, että otetaan meidän omasta iästä sellainen 40 vuotta pois, niin löytyy sopiva ehdokas, Olli perustelee.

Idea ikään perustuvaan ehdokkaan valitsemiseen tuli Riitalta.

– Päätös oli lopulta aika helppo, kun sopiva ehdokas löytyi. Nyt on sitten velvollisuus täytetty, Riitta toteaa.

 

Vaaliuurnille saatiin kuitenkin edustusta myös aivan elämänkaaren alkupäästä, kun kaksikuukautinen Lilli oli mukana vanhempiensa Minna Tuohimaa-Juntusen ja Janne Juntusen äänestyssuorituksessa.

– Ehdokas oli tuttu henkilö. Se oli tällä kertaa valintaperusteena, Minna Tuohimaa-Juntunen kertoo.

Hänen mielestään Jyväskylän seurakunta on ottanut toiminnassaan hyvin huomioon eri ikäisiä ihmisiä vauvasta vaariin.

– Mekin käymme seurakunnan vauvakerhossa Lillin kanssa.

Lilli ei itse ottanut osaa seurakunnasta käytyyn keskusteluun, sillä hän oli parhaillaan päiväunilla vauvanvaunuissa.

Kaikki 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet voivat herätä äänestämään vielä iltakahdeksaan mennessä, jolloin vaaliuurnat sulkeutuvat ja ääntenlaskenta alkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .