Seurakuntiin etsitään vielä ehdokkaita: tulossa sekä sopuvaaleja että uusia valitsijayhdistyksiä

Viime seurakuntavaaleissa puolet valituista luottamushenkilöistä oli uusia. Alle 30-vuotiaita heistä oli kuusi prosenttia.

Seurakuntavaalien ehdokasasettelussa on nähtävissä selvä kahtiajako eri paikkakuntien kesken. Toisaalla ehdokasasettelu on vauhdissa ja valitsijayhdistysten esittäytymispalveluun on kirjattu noin 250 eri valitsijayhdistyksen tiedot ympäri Suomen. Toisaalta muutamissa seurakunnissa on pohdittu sopuvaalien järjestämistä, koska ehdokkaita ei ole tarpeeksi.

– On kantautunut tietoa siitä, että paikoin ehdokkaita on vaikea löytää. Tietysti toivomme, että ihmiset pitävät vaikuttamista tärkeänä ja asettuvat ehdolle, seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira sanoo.

Ylä-Savossa sijaitsevassa Varpaisjärven seurakunnassa aiotaan pitää sopuvaalit, koska ehdokkaita ei ole riittävästi. Sopuvaalien mahdollisuutta pohditaan myös Luumäellä, jossa tosin pidetään vielä asiaa auki mahdollisia ehdokkaita odotellen.

Vuonna 2014 sopuvaalit pidettiin 32 seurakunnassa.

Vaalien ehdokasasettelu päättyy 17.9. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit järjestetään 18.11.

Piira muistuttaa, että luottamustehtäviin valittavat henkilöt päättävät seurakuntatasolla varsin suurista asioista.

– Muun muassa talouden linjauksista ja monista henkilövalinnoista sekä epäsuorasti koko kirkon tasolla heillä on vaikutusmahdollisuus kirkolliskokouksen kautta erilaisissa talous- ja oppikysymyksissä.

Nyt kirjautuneiden valitsijayhdistysten joukossa on Piiran mukaan sekä uusia että vanhoja toimijoita ja ryhmiä. Listalta löytyy perinteisten puolueiden lisäksi ainakin nuorten vaikuttajien Navi-ryhmä, Partiolaiset, Globaali kirkko, Minun ilmastokirkkoni sekä Tulkaa kaikki -liike. Lisäksi Usko ja yhteys, Viinipuu sekä Armon Vihreät ovat valitsijayhdistyksinä listoilla.

Viime seurakuntavaaleissa 30 prosenttia luottamushenkilöistä valittiin poliittisten puolueiden listoilta.

– Viimeksi puolet valituista luottamushenkilöistä oli uusia, mutta vain kuusi prosenttia valituista oli alle 30-vuotiaita, Piira kertoo.

Seurakuntavaaleissa valitaan yli 8 000 luottamushenkilöä yhteensä noin 400 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Kirkon vaaleissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .