Sieni-infektiot piinaavat urheilijoita ja aktiivikuntoilijoita

Kunnolla siivotut harjoittelupaikat, puhtaat treeniasut ja hyvä henkilökohtainen hygienia ovat tärkeimmät keinot, joilla voidaan estää sieni-infektioiden leviäminen urheilijoiden ja aktiivikuntoilijoiden keskuudessa. Liikunnan aktiiviharrastajalle tutuimmat sieni-infektiot löytyvät usein omista jaloista.

– Yleisimmät sieni-infektiot liikunnan harrastajalla ovat jalka- ja kynsisieni. Erityisesti jalkapalloilijoilla on paljon ongelmia silsojen kanssa. Lajin luonteeseen kuuluu, että siinä tulee kynsivaurioita jalkoihin, ja vaurioituneet kynnet ovat alttiimpia infektioille, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Atte Kivisaari.

Vartalosientä on esiintynyt viime vuosina erityisen paljon painijoiden parissa. Vaikka judo ja paini toisiaan muistuttavatkin, niin judopiireissä vartalosilsaa tavataan vain muutamia yksittäisiä kertoja vuodessa.

– Judopuku suojaa itsessään sienitartunnoilta. Jalkapohjan sientä kyllä näkee reilustikin, Judoliitossa lääkärinä toimiva Rauno Elokiuru arvioi.

Elokiuru näkisi mielellään yhä useammalla liikunnan harrastajalla suihkusandaalit pesutiloissa.

– Itä-Euroopassa liikutaan suihku- ja pesutiloissa aina varvastossut jalassa. Varvasvälissä ei tarvitse olla kuin pieni haava, niin tartunta kyllä löytää sitä tietä elimistöön. Ja jos jalkasientä ei hoideta, se voi muuttua hyvinkin ikäväksi.

 

Puhdistusmenetelmät ja pyykkäysrutiinit kuntoon

 

Kun sieniepidemiaa pelätään, tilanne pyritään usein hoitamaan puhdistus- ja desinfektioaineilla. Asiantuntija kuitenkin huomauttaa liiallisen desinfioinnin voivan pahentaa tilannetta.

– Jos käytetään esimerkiksi klooripohjaisia desinfektioaineita, niin ne haurastuttavat pintamateriaalia, joka sitten taas kerää enemmän likaa ja tartuntariski kasvaa. Voimakkaista pesuaineista jää myös kemiallisia jäämiä maton pintaan, jolloin herkkäihoiset voivat saada niistä iho-oireita, mikrobiologi, infektiotutkimuksen dosentti Kirsi Saukkonen varoittaa etenkin kamppailu-urheiluväkeä.

Hän näkee parhaana vaihtoehtona kamppailutilojen desinfiointiin vetyperoksidikuivahöyryn.

– Kuiva höyry tunkeutuu pienempiinkin rakoihin ja toimii hyvin myös pehmeillä huokoisilla pinnoilla, kuten matoilla. Siitä ei myöskään jää mitään kemiallisia jäämiä mattojen pintaan.

Myös treeniasujen pesulla on merkitystä. Teknisten vaatteiden matalissa pesulämpötiloissa sieni-infektiot eivät tuhoudu.

– Käyttäisin aina teknisiä treenivaatteita pestessä desinfioivaa pesuainetta tai erillistä desinfiointiainetta, Saukkonen opastaa.