Sijoitusammattilaisen vinkit loton ennätysmiljonäärille: Toimi näin rahojen kanssa

Yksi suomalainen rikastui lauantaina rutosti, kun Veikkauksen kaikkien aikojen suurin lottopotti meni yhdelle pelaajalle. 15,5 miljoonan päävoittoon johtanut rivi oli täytetty Uudellamaalla, Lohjan MK Marken Routionmäessä.

Uusi lottomiljonääri pääsee pian pohtimaan sitä, kuinka rahansa käyttää. Tilanne on sikäli otollinen, että miljoonat riittävät sekä elämänlaatua parantaviin isoihin hankintoihin että loppuelämän turvaavan tulovirran rakentamiseen sijoitusmarkkinoilla.

Keskisuomalainen kysyi muutama vuosi sitten OP-ryhmän sijoituskouluttajalta, sijoituskonkari Mika Pesoselta neuvoa lottomiljonäärien taloudenhallintaan. Pesosen mukaan miljoonat on suhteellisen helppo saada poikimaan ilman suurempia riskejä.

– Vähintään useiden kymppitonnien vuosittaiseen tuottoon on helppo päästä ilman, että pääomaan tarvitsisi koskea, Pesonen kertoi tuolloin.

– Lisäksi kaiken voi ulkoistaa pankeille ja pankkiiriliikkeille. Siitä joutuu maksamaan palkkion, mutta se olisi kannattavaa, koska lottovoittaja voisi keskittyä muuhun elämiseen.

Pesosen oma strategia olisi hajauttaa pääoma asuntoihin, osakkeisiin ja korkosijoituksiin. Eniten Pesonen sijoittaisi osakkeisiin.

– Tarvitaan riittävä hajautus eri omistusluokkien, instrumenttien ja eri mantereidenkin välille. Sitten riittävän matalat riskit ja riittävän pitkä aikaväli, niin hyvä tulee. Mihinkään liian hyvän kuuloisiin houkutuksiin ei pidä lähteä, vaan kannattaa hakea maltillisia voittoa, Pesonen opasti.

Lisäksi Pesonen varoitti siitä, ettei rahan saisi antaa sekoittaa jo olemassa olevaa onnellisuutta.

– Tärkeintä on pitää jalat maan pinnalla. Suurin vaara on siinä, että elämänhallinta lähtee käsistä ja rahat tuhlataan huonoihin sijoituksiin tai vaikkapa viinaan.

(Mika Pesosen haastattelu on tehty tammikuussa 2014)

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .