Sikainfluenssa jo ärhäkkänä Norjassa

Sikainfluenssavirus näyttää taas ärhäköityvän. Norjassa tapauksia on jo todettu useita kymmeniä ja tauti on vienyt 11-vuotiaan pojan hengen. Muualta Euroopasta ei voimakkaista epidemioista ole toistaiseksi vielä raportoitu, sanoo johtava asiantuntija Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa into rokotteen ottamiseen on ollut aiempaa laimeampaa. THL arvioi, että vain alle puolet ilmaisrokotteeseen oikeutetuista on sen ottanut. THL:n lääketukkukaupan johtaja Pertti Sormunen arvelee, että aiheetonta pelkoa saattoi syntyä siitä, että nuorille ja vanhemmille riskiryhmäläisille päätettiin antaa eri valmisteet. Tällä haluttiin varmistaa, ettei pandemiarokotuksiin liitetty narkolepsiaongelma voisi toistua.

Norjalaisasiantuntijat arvioivat Dagens Medisin -lehdessä, että laajat rokotukset ennen pandemiaa ovat suojanneet väestöä parina edellisenä vuonna. Nyt immuniteetti näyttää kuitenkin heikentyneen.

Aiemmat rokotteet eivät anna riittävää suojaa, joten riskiryhmiin kuuluvien on syytä ottaa piikki joka vuosi, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.