Silakan kalastuskiintiö Pohjanlahdella supistuu 40 prosenttia – myös lohikiintiöt pienenevät

Ammattikalastajat pitävät päätöksiä surkeina.

Pohjanlahden silakkakiintiö pienenee ensi vuodeksi 40 prosentilla noin 84 600 tonniin. Itämeren uusista kalastuskiintiöistä päättivät EU:n maatalousministerit kokouksessaan Luxemburgissa.

Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että Suomi äänesti ehdotusta vastaan kolmen muun Itämeren maan tavoin. Sen mukaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on pettynyt vähennykseen, koska pitää sitä perusteettoman suurena. Tieteellisessä neuvostossa oli ehdotettu 32 prosentin vähennystä.

Sitä vastoin Itämeren pääaltaan ja Suomenlahden silakkakiintiötä nostettiin 20 prosenttia noin 229 400 tonniin.

Maanantaina pidetyssä kokouksessa päätettiin myös pienentää lohikiintiöitä viisi prosenttia. Ministeriön mukaan vähennys on Suomen tavoitteiden mukainen. Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden kiintiö supistuu noin 91 100 loheen sekä Suomenlahden kiintiö noin 10 000 loheen.

Suomen ammattikalastajaliitto (SAKL) arvostelee vähennyksiä. Sen mukaan voimakkaat vuosittaiset vaihtelut kiintiöissä ovat hankalia elinkeinolle.

– Tulos on Pohjanlahden silakan ja lohen osalta todella surkea, liiton toimitusjohtaja Kim Jordas sanoo tiedotteessa.

Jordas huomauttaa, että komissio oli esittänyt pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiön suurentamista 11 prosentilla. Neuvosto päätyi kuitenkin leikkauslinjalle.

– Lohen rannikkokalastajat ajetaan yhä ahtaammalle, vaikka lohikannat ovat vahvistuneet.

Katovuosi puheeksi komissaarin kanssa

EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa keskusteltiin myös maataloudesta. Leppä kertoo puhuneensa suomalaisviljelijöitä koetelleesta katovuodesta maatalouskomissaari Phil Hoganin kanssa.

– Hän suhtautui ymmärtäväisesti tilanteeseemme. Toimitamme sovitusti komissiolle lisätietoa tilanteen vakavuudesta, Leppä sanoo tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan näyttää siltä, että peltokasveista jää tänä vuonna poikkeuksellisen paljon korjaamatta. Lisäksi sato on laadultaan normaalia heikompaa, mikä heikentää viljelijöiden tuloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.