Silmät auki, luvassa leiskuntaa – revontulten aika on nyt

Revontulien otollinen aika on siksi, että juuri nyt auringon korona-aukosta pääsee hiukkasia tavallista enemmän kohti maapalloa.

Kiinnostavatko revontulet? Nyt kannattaa iltaisin laittaa niska kenoon ja kohdistaa katse kohti taivasta, sillä seuraavat 3–4 päivää luvassa on kummaa leiskuntaa.  

– Parhaiten revontulet näkee, kun menee pimeälle paikalle, jossa on esteetön näkymä pohjoiseen. Esimerkiksi järvenranta tai pellonreuna ovat hyviä paikkoja, Jyväskylän Siriuksen puheenjohtaja Arto Oksanen neuvoo.

– Kelin pitää myös olla pilvetön, mutta lämpötilalla ei ole merkitystä revontulten näkymiseen. Koska nyt on uuden kuun aika, kuun valokaan ei juuri häiritse. Kaupungin valot puolestaan häiritsevät näkemistä.

Revontulien otollinen aika on siksi, että juuri nyt auringon korona-aukosta pääsee hiukkasia tavallista enemmän kohti maapalloa. Varsinaista aurinkomyrskyä, joka usein päästään revontulet kunnolla valloilleen, ei nyt ole, mutta Oksasen mukaan sellainen voi hyvinkin olla tulossa – tai sitten ei.

– Aurinkomyrskyä ei voi ennustaa vasta kuin noin kaksi tuntia sen alkamisesta. Sen verran aikaa vie, että tieto satelliiteista tulee, hän tietää.

Kuvaaminen onnistuu puhelimellakin

Parina viime päivänä revontulia on näkynyt paljon. Tosin esimerkiksi torstaina aktiivinen aika iltakahdeksan maissa oli lyhyt, mutta silloin taivaankansi värjäytyi laajalta alueelta. Vihreiden revontulten lisäksi tarjolla oli myös punaisen sävyjä.

– Ilmatieteenlaitoksella on käytössään Auroras now! -revontulipalvelu, josta voi seurata, missä revontulia näkee. Palvelusta löytyvät myös kuvat Hankasalmen ja Nyrölän observatoriosta, Arto Oksanen neuvoo.

Revontulet voi Oksasen mukaan tallentaa muistojen arkistoon omalla älypuhelimella, mutta laadukasta kuvaa sillä ei irtoa. Parhaiten koko komeuden saa talteen, kun käytössä on kamera, jalusta ja pitkä valotusaika.

Arto Oksasen voikin toisinaan tavata pimeydessä kamera ja jalusta seuranaan. Vaikka hän on jo vuosia tiiraillut taivasta, kyllästymistä ei ole ilmassa. Jos taivas tanssii hurjana, pimeydestä saattaa kuulua myös hihkuntaa.

– Vielä en ole hihkunut, mutta välillä on tehnyt mieli, hän tunnustaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .