Silmävammoilta ei vältytty - ilotulitteista vammoja ainakin 18:lle

Uudenvuoden ilotulitteet aiheuttivat silmävammoja ainakin 18 ihmiselle.

Suurin potilasmäärä oli Helsingin silmäklinikalla, jossa oli perjantai-iltaan mennessä hoidettu yhdeksää silmävammoja saanutta ihmistä. Kolmen potilaan vammat ovat niin vakavat, että näkö on vaarassa. Useimmat vammautuneet olivat aikuisia miehiä. Neljä oli ampunut ilotulitteita humalassa.

Helsingissä useimmat vammat syntyivät raketeista, mutta myös padat aiheuttivat loukkaantumisia. Esimerkiksi neljävuotias poika sai silmään lievän ruhjeen, kun hänen lähellään räjähti maassa tulite, joka oli sinkoutunut etäämmällä olleesta padasta. Pojalla oli ollut alkuillasta suojalasit, mutta onnettomuushetkellä ne oli jo otettu pois.

Kolmekymppinen mies puolestaan sai silmäänsä pintavamman, kun viallinen pata räjähti heti ja sytytti miehen hiukset, parran ja vaatteet. 26-vuotias mies sai vammoja toiseen silmään ja nenäänsä, kun hän sytytti raketin kädessään.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidettiin yön jäljiltä yhtä silmävammaa, Kuopiossa yliopistollisessa keskussairaalassa kolmea ja Tampereella viittä.

Sää näyttää vaikuttavan vuodenvaihteen juhlien silmävammojen määrään. Kokemuksen mukaan vammoja syntyy enemmän, kun juhlasää on hyvä.

Yöllä hoidettiin myös muita ilotulitteiden aiheuttamia loukkaantumisia kuin silmävammoja. Raketit ovat aiheuttaneet ainakin palo- ja käsivammoja.

Vuodenvaihteen ilotulitevammojen määrä on ollut 2000-luvulla laskussa.