Silmävammoilta ei vältytty - ilotulitteista vammoja ainakin 18:lle

Uudenvuoden ilotulitteet aiheuttivat silmävammoja ainakin 18 ihmiselle.

Suurin potilasmäärä oli Helsingin silmäklinikalla, jossa oli perjantai-iltaan mennessä hoidettu yhdeksää silmävammoja saanutta ihmistä. Kolmen potilaan vammat ovat niin vakavat, että näkö on vaarassa. Useimmat vammautuneet olivat aikuisia miehiä. Neljä oli ampunut ilotulitteita humalassa.

Helsingissä useimmat vammat syntyivät raketeista, mutta myös padat aiheuttivat loukkaantumisia. Esimerkiksi neljävuotias poika sai silmään lievän ruhjeen, kun hänen lähellään räjähti maassa tulite, joka oli sinkoutunut etäämmällä olleesta padasta. Pojalla oli ollut alkuillasta suojalasit, mutta onnettomuushetkellä ne oli jo otettu pois.

Kolmekymppinen mies puolestaan sai silmäänsä pintavamman, kun viallinen pata räjähti heti ja sytytti miehen hiukset, parran ja vaatteet. 26-vuotias mies sai vammoja toiseen silmään ja nenäänsä, kun hän sytytti raketin kädessään.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidettiin yön jäljiltä yhtä silmävammaa, Kuopiossa yliopistollisessa keskussairaalassa kolmea ja Tampereella viittä.

Sää näyttää vaikuttavan vuodenvaihteen juhlien silmävammojen määrään. Kokemuksen mukaan vammoja syntyy enemmän, kun juhlasää on hyvä.

Yöllä hoidettiin myös muita ilotulitteiden aiheuttamia loukkaantumisia kuin silmävammoja. Raketit ovat aiheuttaneet ainakin palo- ja käsivammoja.

Vuodenvaihteen ilotulitevammojen määrä on ollut 2000-luvulla laskussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Poliisi vastaa kritiikkiin toiminnastaan Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä: "Poikkeuksellista, että mielenosoituksen järjestäjä ei noudata määräyksiä"

Viron poliisi: Silja Europalta löytyi kaksi kuollutta nuorta aikuista, ei merkkejä väkivallasta – eri hyteistä löytyneet kuolleet olivat Suomesta

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Yön uutiskooste: Mielenosoituksia, Brexit-jankkausta, jalkapalloyllätys ja huonon ajokelin varoitus

Kolumni: Seikkailupuiston lopettaminen oli jyväskyläläisille lapsiperheille järkytys – nyt paikka on vielä järkyttävämpi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.