Silminnäkijä luuli ensin, että kallistuneella sillalla kuvataan elokuvaa – riippusillan kannatinvaijeri petti Repovedellä

Sillalla oli tapahtumahetkellä enemmän ihmisiä kuin ohjeistus sallii.

Kouvola

Tilanne oli kuin elokuvan kuvauksissa, kuvailee Jere Vesalainen STT:lle Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen riippusillan kannatinvaijerin pettämistä.

– Ensin tuli mieleen, että sillalla kuvataan elokuvaa. Sitten kuulin ihmisten hätähuudot ja kiljunnan, niin ymmärsin, että oli tosi kyseessä, Vesalainen kertoi.

Hän ohjasi Repoveden kansallispuistossa Lapinsalmella risteilyvenettä, kun yllä olevan riippusillan kannatinvaijeri petti sunnuntaina ennen kello yhtätoista. Vesalainen kertoi, että silta keikahti 45 asteen kulmaan.

Poliisin mukaan sillalla oli tapahtumahetkellä yhdeksän ihmistä. Kukaan heistä ei kuitenkaan loukkaantunut, ja ihmiset pääsivät omin avuin tai avustettuina pois vaurioituneelta sillalta. Poliisi kertoi koonneensa heidän yhteystietonsa.

Päivystävä palomestari Harri Uuttalan mukaan silta eristettiin ja paikalle tuli yhteensä 13 pelastuslaitoksen yksikköä.

Metsähallitus kertoi myöhemmin sunnuntaina, että silta keikahti, koska sen kannatinvaijerin kiinnitysankkuri petti.

Ihmismäärä sillalla oli tapahtumahetkellä suurempi kuin ohjeistus sallii, sanoo Metsähallituksen luontopalveluiden kenttäpäällikkö Auvo Sapattinen. Hänen mukaansa sillalla ei saisi olla yhdeksää ihmistä samanaikaisesti.

Noin 50 metriä pitkän riippusillan molemmissa päissä on ohjeistus siitä, että sillalle saa mennä yksi ihminen kymmenen metrin välein, Sapattinen sanoo.

Sillan kunto tarkastetaan silmämääräisesti vuosittain

Sapattisen mukaan vielä ei tiedetä, miksi vaijeri petti. Hän kertoi, että asiasta aloitetaan tutkinta alkuviikosta ja Metsähallitus tiedottaa onnettomuudesta lisää maanantaina.

Hänen mukaansa sillan kunto tarkastetaan vuosittain silmänvaraisella tarkastuksella.

– Tuollaista kannatinmurtumaa on mahdotonta tai ainakin vaikeaa havaita silmämääräisesti, Sapattinen sanoi.

Silta on valmistunut vuonna 1987, ja se ylittää alla olevan Kapiaveden 10 metrin korkeudessa.

Sapattinen ei ollut ennen kuullut, että ainakaan Metsähallituksen silloille olisi käynyt vastaavaa vaijerin pettämistä.

Hän arvioi, että samankaltaisia riippusiltoja on Suomen kansallispuistoissa noin 5–10 kappaletta.

Lossi kyyditsee retkeilijöitä Repovedellä

 Lapinsalmen riippusilta on Kapiaveden kiertävän Ketunlenkki-reitin varrella. Reitti on Repoveden kansallispuiston suosituin päivämatkakohde.

 Sapattinen sanoo, että sillan ollessa poissa käytössä, on retkeilijöiden käytettävä vaijerilossia, jolla ylitetään Määkijänsalmi. Lossin takia retkeilijä joutuu kuitenkin kävelemään Sapattisen mukaan edestakaisin.

– Kannattaa ehdottomasti käyttää muita reittejä kuin Ketunlenkkiä, Sapattinen sanoi.

 Repoveden kansallispuisto on kävijämäärältään Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto. Metsähallituksen mukaan puistossa kävi viime vuonna 172 000 ihmistä.