Sinä iltana tämä tuttu suojatie ei suojannutkaan

Koulutyttö lähti ystävänsä luota Jyväskylän Mustikkakujalta jalan kotiin Taimistontielle. Tuolla matkalla, syysiltana 25 vuotta sitten, elämä muuttui Karpalokujan ja Kangaslammentien risteyksessä äkisti.

Sanna Sinkkonen, nyt 34, jäi suojatiellä auton alle ja sai vaikean aivovamman.

Onnettomuuden jälkeen Sanna oli kuukauden tajuttomana ja yli puoli vuotta sairaalassa. Hän oppi uudestaan kävelemään ja puhumaan sekä kasvoi itsenäiseksi aikuiseksi, mutta jäi pysyvästi aivovammaiseksi. Kuntoutukset jatkuvat yhä säännöllisesti.

–Väsyn helposti ja asiat sujuvat hitaasti. Minulla on vaikeuksia muun muassa keskittymisessä ja muistamisessa sekä tasapainon kanssa. Oikea puoli on yhä osittain halvaantunut. Pärjään silti ihan hyvin, kun teen asiat omalla tavallani, varaan aikaa ja muistan levätä.

Vuosien ajan Sanna yritti tulla toimeen siinä missä nekin, joilla ei ole aivovammaa.

–Kielsin koko onnettomuuden. Ajattelin, että kaikki palaa vielä ennalleen.

Lopulta oli pakko tunnustaa tosiasiat ja suostua työkyvyttömyyseläkkeelle. Sitä ennen Sanna oli opiskellut merkonomiksi.

–Jossain vaiheessa olin vihainen ja katkera koko elämälle. Vielä kun olin koulukiusattu, niin kaikki oli tosi vaikeaa. Nykyisin olen tyytyväinen. Olen oppinut elämään muuttuneen tilanteen kanssa ja löytämään uusia mahdollisuuksia. Maailmahan on niitä täynnä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .