Sinilevä kukkii jo nyt – voi aiheuttaa myrkytystilan

Keski-Suomen järvistä löytyy jo kukintoja.

Sinilevä kukkii yllättävän runsaasti ajankohtaan nähden, tiedottaa Suomen ympäristökeskus. Keski-Suomessa sinilevää on esiintynyt muun muassa Vesankajärvellä ja Päijänteen Synsiönlahdella Järviwikin käyttäjien havaintojen perusteella.

Lämmin sää on vauhdittanut sinilevän kukintaa. Kukintoja on nyt tavanomaista enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan heinä- ja elokuussa.

Sinilevät hyötyvät myös veden korkeista lämpötiloista. Keski-Suomessa pintaveden lämpötila on 18 ja 20 asteen välillä, mikä on asteen tai pari normaalia korkeampi.

Sinilevästä jopa myrkytystila

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Minna Kuoppala kertoo, että noin puolet sinileväkukinnoista on vaarallisia.

– Sinilevä aiheuttaa tavallisesti ihon punoitusta ja kutinaa, Kuoppala toteaa.

Flunssa- ja silmäoireet ovat myös mahdollisia. Mikäli sinilevä aiheuttaa myrkytystilan, voi seurauksena olla oksenteua ja ripulia, Kuoppala valaisee.

Sinilevä näkyy järvivedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina tai hiutaleina. Erittäin runsaana esiintyessään se muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron.

Suomen ympäristökeskus kertoo, että sinilevä näyttää erehdyttävästi siitepölyltä. Sinilevän voi tunnistaa varmuudella ainoastaan mikroskooppitutkimuksella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .