Sininen tulevaisuus sai kasaan puolueeseen vaadittavat 5 000 kannattajakorttia – tuskin asettaa presidenttiehdokasta

Puolueen rekisteröinti käynnistyy oikeusministeriössä maanantaina.

Perussuomalaisista irtaantunut Sininen tulevaisuus -ryhmä on saanut kerättyä vaadittavat 5 000 kannattajakorttia. Sinisen puolueen rekisteröinti käynnistyy oikeusministeriössä maanantaina, Sininen tulevaisuus -yhdistyksen puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Sininen tulevaisuus muodostettiin kesällä, kun osa perussuomalaisten kansanedustajista perusti uuden ryhmän Jussi Halla-ahon tultua valituksi perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Paikallistasolla vähän siirtymisiä

Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Terho sanoo, että puolueen osallistuminen tammikuun presidentinvaaleihin on epätodennäköistä, mutta lopullinen linjaus tehdään lähiviikkoina. Vaihtoehtona on myös asettautuminen jonkun toisen ehdokkaan taakse. Sininen tulevaisuus -puolueen pitäisi muodostaa presidentinvaaleja varten valitsijayhdistys ja kerätä 20 000 kannattajakorttia ehdokkaan taakse, koska sen riveistä ei valittu kansanedustajia viime eduskuntavaaleissa.

Paikallistasolla pieni osa perussuomalaisten valtuutetuista on siirtynyt sinisten ryhmiin. Terho sanoo tietävänsä joitakin uudesta puolueesta kiinnostuneita henkilöitä, mutta sanoo jokaisen tekevän oman ratkaisunsa.

– Meillä tämä on puolueena lähtölaukaus loppuvaalikauteen ja puolueen tulevaisuuteen. Tähän mennessä ei ole ollut mielekästä kommentoida esimerkiksi gallup-tuloksia, kun ei ole ollut puoluetta, jolla osallistua vaaleihin, Terho sanoo.

Sinisten kannatus on mielipidekyselyissä jäänyt vaatimattomaksi. Esimerkiksi viime viikolla julkistetussa Ylen puoluekannatusmittauksessa ryhmän kannatus oli vain 1,5 prosenttia.

Noin puolet kansanedustajista loikkasi

Perussuomalaisten mukaan sinisten kannattajakortin täyttäminen katsotaan "puoluetta vahingoittavaksi toiminnaksi".

– En arvioi perussuomalaisten toimintaa, kun rakennan omaa puoluetta. Sen voin kuitenkin sanoa, että jos olisin halunnut riidellä perussuomalaisten kanssa, olisin jäänyt perussuomalaisiin, Terho sanoo.

Aluksi ryhmä toimi Uusi vaihtoehto -nimellä, mutta elokuussa nimeksi vaihtui Sininen tulevaisuus. Sinisellä eduskuntaryhmällä on 19 kansanedustajaa. Perussuomalaisessa ryhmässä on jäljellä 17 edustajaa.

Sinisellä vaihtoehdolla on hallituksessa viisi ministerisalkkua. Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini toimii ulkoministerinä. Hänen lisäkseen sinisiä hallituksessa edustavat työministeri Jari Lindström, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, puolustusministeri Jussi Niinistö ja Terho.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.