Sinisen kortin metsästys – Näin toimittajasta tuli yksi lähes miljoonasta

Kaupan kassajonossa kuulee joskus jotain, mitä ei voi unohtaa: Mies kertoo toiselle hukanneensa lompakkonsa. Eniten ei harmita kuulemma rahojen katoaminen, vaan:

– Siinä meni tulityökorttikin.

Tulityökortti. Mikä hieno sana, ja vielä hienompaa muilla kielillä: Certifikat för heta arbeten. Hot work licence.

Oman lompakon kymmenet kanta-asiakaskortit ja porsaanpunainen repaleinen ajokortti kutistuvat tuollaisen rinnalla. Lehdistökortti sentään on jonkinlainen kirjoittajan ammattilaiskortti, mutta tulityökortti, se vasta olisi jotakin!

Ilman tulityökorttia ei hitsata, tehdä polttoleikkaustöitä tai rälläköidä oikeissa töissä kuin virallisilla, paloturvallisilla tulityöpaikoilla. Ne taas eivät useinkaan sijaitse siellä, missä tulitöitä tarvitsee tehdä.

Omat säännölliset tulityöni ovat pienimuotoisia, lähinnä keittiössä tehtäviä, kuten sokerin polttamista tohottimella crème brûléen pintaan ja friteeraamista.

Koulutuksesta olisi kuitenkin varmasti myös kansalaistaitomaista hyötyä. Samalla voisi myös hyvittää vuoden 2001 ja 2002 synnit, kun palokunta tuli työpaikalle automaattisten paloilmoitinhälytysten takia. Mistä sen olisi tiennyt, että sädetikun polttaminen ja kakkukynttilöiden runsas sytyttely sisätiloissa sellaiset aiheuttaa.

Kaikkea ei voi lykätä ikuisesti. Kun selvisi, että tulityökurssi kestää vain päivän, sellaiselle oli lopulta ilmoittauduttava.

Tulityö hammaslääkärin lattialle

Keskiviikkona aamukahdeksalta Jyväskylän Turvallisuusasiantuntijoiden koulutusluokassa istuu lisäkseni neljä miestä. He ovat kaikki ammattilaisia, joilla tulityökortti jo on, mutta se on käymässä vanhaksi. Kortti on näet uusittava viiden vuoden välein.

Kouluttaja Petri Korhonen on ollut monessa mukana. Muun muassa vientiasentajana, koneinsinöörinä ja ammattiopettajana toiminut mies perusti lopulta oman koulun. Tulitöiden lisäksi koulutusta saa työturvallisuuteen, kattotulitöihin, alkusammutukseen ja nestemäisiin kaasuihin.

Vuodessa Korhonen pitää noin 200 koulutusta ja sen huomaa. Opetus on eläväistä ja todellisten esimerkkien kuorruttamaa.

Kaiken perustana on lainsäädäntö ja siitä aloitetaan.

– Jos tehtäisiin tähän luokan lattialle tulityöpaikka, mitä pitäisi tehdä, että noudattaisimme lakia, Korhonen kysyy.

Luokka on olevinaan hammaslääkärin työtila. Monenmoista kirjallista etukäteissuunnittelua tarvitaan, jotta vahingon tapahtuessa esimerkiksi vakuutukset olisivat voimassa. Poistumistietkin on katsottava etukäteen ja riittävät sammutusvälineet on varattava viereen.

– Tuhopolton ja tulityövahingon ainoa ero on, ettei tuhopoltossa ole tehty turvatöitä, Korhonen sanoo.

Vaaroja joka puolella

Onneksi ei oikeasti tarvitse hitsata. Luokkatilan huonekalut ovat kaikki palavia, lisäksi tuli pääsisi helposti karkaamaan raoista ovien alta. Ilmastointilaitteet ovat myös vaaran paikka.

– Moni suurpalo on lähtenyt siitä, ettei ole katsottu ylöspäin, vaan on tyytyväisinä rälläköity lattialla.

Tietoa tulee kuin turkin hihasta.

Eniten tulipaloja syttyy kipinöistä. Myös lämpö on vaarallista, koska se voi johtua putkia tai ilmanvaihtokanavia pitkin jopa kymmeniä metrejä ja sytyttää liekin.

Palovaaralliset aineet käsitellään tarkasti. Happi ei ole palava kaasu, mutta jos sen pitoisuus nousee, aineiden syttymisherkkyys ja palamisnopeus kasvavat. Videolta katsotaan, miten väärinlastatut kaasupullot räjähtelevät kuin ohjukset liikenneonnettomuudessa.

Sammuttimet voivat olla vanhentuneita tai niiden paineistus on vajaa, ne on muistettava aluksi tarkastaa. Vaahto-, jauhe- ja hiilidioksidisammuttimissa on eroja. Ajatukset karkaavat välillä kotiin. Täytyykin tarkastaa sammutin, tekeekö sillä enää mitään. Vai onko sellaista missään? Sammutuspeitto ainakin on.

Kurssi päättyy oikeaan paloon

Aamupäivä hurahtaa nopeasti.

Kahvia on koko ajan tarjolla, samoin kolmea eri laatua keksejä. Puolikurssijuhlaa ei pidetä, vaan käydään hotkaisemassa lounas läheisessä marketissa.

Teoriaosuuden lopuksi on koe. Jos sitä ei läpäise, ei tulityökorttia saa. Jännittää, vaikka Korhonen sanoo, ettei kukaan koetta ole reputtanut. Hyvin käy, vain yksi väärä vastaus putkahtaa paperiin.

Tulityökurssi päättyy sammutusharjoitukseen pihalla. Kaikki Korhosen syttymät palot saadaan oikeaoppisesti sammutettua. Keneltäkään eivät edes partakarvat kärähdä.

Yksi lähes miljoonasta

Suomessa tulityökorttikoulutusta on järjestetty yli 25 vuotta, ja sinä aikana kipinöitä tai lämpöä tuottavista puuhista aiheutuneet suurpalot ovat vähentyneet neljästäkymmenestä nykyiseen viiteen prosenttiin. Ihmishenkiä ja rahaa on säästynyt.

Tulityökortin on Suomessa suorittanut jo yli 900 000 henkilöä. On hienoa kuulua tuohon joukkoon.

Kortti tulee kotiin postissa jahka Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö sen ehtii kirjoittaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .