Siniset paljastaa sote-mallinsa Uutissuomalaiselle: "Helsingin erityisasema on taattava erityislailla"

Sininen tulevaisuus järjestäisi sote-palvelut 18 maakunnan ja erityisasemassa olevan Helsingin varaan. Uutissuomalaiselle avaamaansa mallia siniset kutsuu Suomen soteksi. Puolueen mielestä Helsingin erityisaseman ja vahvuuden tunnustaminen on oleellista.

– Suomi tarvitsee sosiaali- ja terveydenhuollossa vahvan pääkaupungin. Helsingin erityisasema on taattava itsenäisellä ja omalla erityisratkaisulla, erityislailla. Suomen on hyväksyttävä Helsingin, Espoon ja Vantaan kokoinen pääkaupungin sote, kertoo puoluesihteeri Matti Torvinen sähköpostitse.

Maakunnilla olisi sinisten sote-mallissa itsenäisyys ja vaaleilla valitut poliittiset päättäjät. Siniset on valmis myös maakuntien verotusoikeuteen.

Sinisten sotessa palvelut yhdistettäisiin niin, että niihin voi hakeutua yhden luukun periaatteella. Mallissa ei ole suoraa valinnanvapautta eikä yksityisiä terveyskeskuksia, vaan yksityiset palvelut toimivat julkisen palvelun valvonnassa.

– Yksityiset terveys- ja sosiaalipalvelut ovat tarpeellinen osa Suomen soten kokonaisuutta, kunhan järjestelmän kokonaisvastuu säilyy vahvasti julkisella toimijalla. Valinnanvapautta voidaan vuosien kokemusten jälkeen harkita lisättävän, Torvinen linjaa.

Sinisten mielestä tulevan hallituksen pitäisi ottaa sote-valmisteluun mukaan myös oppositio.

– Jokaisen puolueen on aidosti sitouduttava sote-uudistukseen. Uudessa Suomen sotessa on huomioitava kaikki aikaisempi valmistelu. Suomella ei ole varaa hukata tuhansien ihmisten ja satojen miljoonien valmistelua, Torvinen sanoo.

Puolueen ajatus on, että eduskunta sanelisi vain suuret linjat. Puolueen mielestä eduskunnan pitää valmistella soten perustuslainmukaisuus ilman kiirettä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .