Sinisten Elo protestoi kielikompromissia pohjoismaisessa istunnossa – sai kritiikkiä myös perussuomalaisilta

PS:n Eerola: Täysin järjetön liike, jolla Elo halusi todennäköisesti vain saada nimen lehteen.

Perussuomalaisista irtautuneiden sinisten Simon Elo protestoi torstaina Pohjoismaiden neuvostossa syntynyttä kielikompromissia vastaan ja vaati hetken aikaa asian viemistä äänestykseen.

Ryhmien kesken oli ennen istuntoa sorvattu kompromissiesitys, jonka mukaan päätös Pohjoismaiden neuvoston virallisista työkielistä ja suomen ja islannin asemasta lykätään seuraavaan istuntoon Osloon.

Elo ehti hetken aikaa vaatia istunnossa, että äänestys virallisista työkielistä pitäisi järjestää jo Helsingin-istunnossa ja että päätöstä ei pitäisi lykätä.

– Tälle uudelle esitykselle ei ole nähdäkseni esitetty mitään selkeää syytä. Herää kysymys: Halutaanko hyvää asiaa jarruttaa poliittisista syistä? Aiotaanko puheenjohtajistossa tehdä uusi kompromissin kompromissi? Elo kysyi.

Salissa esitettyjen kriittisten puheenvuorojen jälkeen Elo kuitenkin peräytyi äänestysvaatimuksestaan. Hänen mukaansa oli joka tapauksessa tärkeää ravistella parlamentaarikoita kielikysymyksessä.

– Epäilen, että tällaista kriittistäkin keskustelua ja tämän asian oikeaa käsittelyä ei olisi noussut, ellei joku olisi tullut ja vähän, sanotaanko "shake it up a bit", jos sanotaan näin englanniksi, tässä salissa, eli vähän ravistellut ihmisiä ja saanut todelliset argumentit esiin, Elo sanoi eduskunnan suuressa salissa.

PS:n Eerola: Järjetön liike Elolta

Elon protestointi pohjoismaisella yhteistyöfoorumilla sai kritiikkiä muilta suomalaisedustajilta, ainakin sosiaalidemokraateista ja perussuomalaisista.

– (Simon Elo) tupsahti tässä viime hetkellä paikan päälle eikä ole missään vaiheessa, kuten me muut, osallistunut tämän yhteistyön ja ymmärryksen löytämiseen, kritisoi sosiaalidemokraattien Maarit Feldt-Ranta istunnossa.

Elo oli palannut Suomeen Mosambikin-matkaltaan. Hän kertoi saapuneensa istuntoon 14 tuntia kestäneiden lentojen jälkeen.

Perussuomalaisten Juho Eerola ihmetteli Elon omapäistä toimintaa asiassa. Eerolan mukaan nyt päätetty kompromissiesitys parantaa suomen kielen asemaa asiakirjakielenä sekä siirtää kysymyksen suomen ja islannin kielen asemasta virallisena työkielenä jatkovalmisteluun.

– Hän (Elo) ei ole osallistunut mihinkään näihin keskusteluihin, ei ole kuullut mitään, tulee suoraan lentoasemalta tänne ja haukkuu koko kompromissin. Sitten hän tekee (äänestys)esityksen, jonka vetää kuitenkin pois. Täysin järjetön moovi (liike), jolla ei ollut todennäköisesti mitään muuta tarkoitusta kuin saada nimi lehteen, Eerola sanoi istunnon yhteydessä eduskunnassa.

Vääntö suomen ja islannin kielten asemasta jatkuu – Pohjolan parlamentaarikot ottivat aikalisän