Sinuhe Wallinheimo: Postin hinnoittelu uhkaa etenkin paikallislehtiä

Kokoomuksen jyväskyläläinen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo katsoo, että Postin jakeluhintojen jatkuvat korotukset uhkaavat paikallislehtien toimintaa.

Wallinheimon mukaan erityistä uhkaa kokevat ne sanomalehdet, jotka ovat monilla alueilla ja valtakunnallisessa jakelussa käytännössä täysin Postin varassa.

– Joillekin lehdille Postin jakeluhinta on nousemassa ensi vuoden alussa 15 prosenttia, mikä saattaa pienten lehtien koko toiminnan vaakalaudalle, Wallinheimo toteaa.

Perjantaina eduskunnassa kirjallisen kysymyksen jättänyt Wallinheimo perää avointa keskustelua valtionyhtiö Postin roolista ja toimenkuvasta, koska monissa paikallislehdissä Postin toimet koetaan epäreiluina.

– Samaan aikaan kun Posti on pitänyt oman ”Postinen” –mainoslehden jakeluhinnat maltillisina, ovat monet yksityiset toimijat saaneet tottua jatkuviin jakeluhintojen korotuksiin. Vuodesta 2010 vuoteen 2017 Postin hinnat ovat Sanomalehtien Liiton teettämän selvityksen mukaan nousseet keskimäärin 47 prosenttia. Tällaista kahden kerroksen hinnoittelua on vaikea hyväksyä, Wallinheimo toteaa.

Hän muistuttaa, että syntyneessä tilanteessa on kyse pienten paikkakuntien työpaikoista ja välillisesti jopa perusoikeuksien vaarantumisesta.

– Onhan lehdillä erittäin suuri yhteiskunnallinen merkitys kansalaisten tiedonsaannin ja demokratian toiminnan turvaajina.

Wallinheimon mielestä nyt on syytä pohtia erityisesti sitä, onko valtion jakeluyhtiön tehtävä ylipäätään myydä mainontaa, joka on pois yhteiskunnan kannalta olennaisen tärkeää sisältöä tuottavien lehtien sivuilta.

– Postin kaksoisrooli julkisten palvelujen tuottajana ja markkinakilpailijana on monin tavoin ongelmallinen. Toisaalta myös sen purkaminen ei ole helppoa. Käytännössä se vaatisi sekä omistajapoliittisia päätöksiä että kansalaisten jakelupalvelujen määrittelemistä ja tuottamista uudella tavalla. Itse uskon siihen, että toimivalla kilpailulla ja yhteistyöllä sekä yksityisten palveluntuottajien hyödyntämisellä kyetään parhaiten vastaamaan myös jakelun kustannuspaineisiin, Wallinheimo toteaa.

Kansanedustaja Ritva Elomaa (ps.) kysyi aiemmin syksyllä kirjallisessa kysymyksessään, aikooko hallitus vaikuttaa Postin jakeluhintoihin omistajaohjauksen keinoin, jotta paikallislehtien toimintaedellytykset turvataan jatkossa?

Näin Elomaalle vastasi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

– Posti toimii kilpailluilla markkinoilla. On omistajan edun mukaista, että yhtiö pyrkii löytämään toimintatapoja, jotka mahdollistavat Postin toiminnan myös jatkossa kilpailun kiristyessä ja jaettavan kirje- ja lehtipostin määrien laskiessa. Omistajaohjausministeri tai hallitus ei pyri vaikuttamaan kaupallisesti toimivan Postin hallituksen toimivaltaan kuuluvassa asiassa. Kysymys palvelujen hinnoittelusta kuuluu osakeyhtiölain periaatteiden mukaisesti Posti Oy:n toimivan johdon vastuulle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .